Sledujte RADAR: Česko v týdnu sevře mráz, pak se mírně oteplí. Kde napadne nejvíc sněhu?

V Česku se ochladí. (Ilustrační foto)

Počasí 27.11.2023 6:49

Česko v nadcházejícím týdnu zasáhne velké ochlazení, mrznout bude i přes den, v noci bude až minus deset stupňů Celsia. Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mrazivé počasí přinese i sněžení či déšť se sněhem. Oteplení se podle nich dočkáme až v pátek, kdy teploty mírně stoupnou.

pondělí bude převážně zataženo a v Čechách může sněžit. „V polohách pod 400 metrů budou srážky spíše smíšené,“ uvádí ČHMÚ v předpovědi s tím, že k večeru má od západu srážek přibývat. Naměříme mezi −1 a 3 °C. Na horách ale bude chladněji – rtuť na teploměru se má pohybovat kolem −3 stupňů.

ČTĚTE TAKÉ: Sněhu bude na světě čím dál míň. Blíží se nové hrozby, varují vědci a popisují paradoxní jev

V noci na úterý pak meteorologové očekávají další sněžení. „Na většině území připadne 7 až 10 centimetrů především mokrého sněhu,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Josef Hanzlík. Teploty ale budou nadále nízké. V úterý teploměr ukáže −2 až 2 °C, na jihu bude o něco tepleji – naměříme kolem 4 stupňů.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh.

Středa přinese oblačnou oblohu, místy se sněhovými přeháňkami. Vločky budou padat zejména na horách. V noci teploty klesnou až k −7 °C a při déletrvající zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce může být až −10 stupňů. Hodnoty přes den se vyšplhají na maximálně 1 °C.

Mrznout bude i v noci na čtvrtek, kdy noční teploty mohou spadnout k −10 stupňům. Přes den se prakticky na celém území objeví sněhové přeháňky, meteorologové varují i před mrznoucími srážkami. Denní teploty se budou pohybovat mezi −3 a 1 °C.

Občasné sněžení a přechodně i mrznoucí déšť čekají meteorologové také v pátek. Mrznout bude v noci, přes den může být až pět stupňů Celsia nad nulou. O víkendu se teploty vrátí přes den i v noci k nule, sněhové přeháňky vytrvají.

Tagy: