Vánoce u českých celebrit. Kdo dělá nestravitelný bramborový salát a svátky nesnáší?

Jak nadcházející vánoční svátky a příchod Nového roku prožijí známé tváře z televizních obrazovek? Kdo stromeček zdobí černými ozdobami, poslouchá u toho depresivní hudbu a Štědrý den bere jako smuteční záležitost?

Václav Vydra, Jana Boušková
Vánoční svátky stráví jak v kruhu rodinném, tak i pracovně. „Na Štědrý den pojedeme dát mrkve a chleba koním, pak si uděláme sváteční odpoledne jen my dva. Sníme rybí polévku, dáme si kapra se salátem a ‚překvapíme se dárky‘. Poté pojedeme za synem a jeho rodinou,“ přiblížila herečka Jana Boušková. Až do konce roku už si příliš volna neužijí.

„Na boží hod, 25. prosince, oba hrajeme v Divadle Bez zábradlí Blbce k večeři. Mě pak 26. a 27. čeká generálka představení Kráska a zvíře, jejíž premiéra byla kvůli nemoci kolegů z divadla odložena. A Vašek hraje na silvestra dvakrát,“ uvedla herečka.

Jednu tradici herecký manželský pár na Nový rok udržuje pravidelně. „Než se Vašek z divadla vrátí domů, připravím náš dlouholetý zvyk, který pochází ze Španělska. Na každý talířek dám dvanáct kuliček hroznového vína, každá kulička představuje jeden měsíc v roce. Až začne odbíjet půlnoc, při každém úderu hodin si dáme jednu kuličku a něco si u toho přejeme,“ prozradila Jana Boušková.

Lucie Benešová
Velkolepě oslaví vánoční svátky hvězda seriálu Slunečná, která s manželem, hercem Tomášem Matonohou, společně vychovává čtyři děti, z nichž už jsou dvě dospělé. U stolu se jich sejde kolem patnácti. Syn Lucián, kterého má z manželství s hercem Filipem Blažkem, přijede s manželkou a dcera Sára s partnerem. Nebudou chybět ani babičky. Aby se mohla celá rodina sejít pohromadě, nebylo jednoduché vybrat místo.

„Většinou to řešíme tak, že si pronajmeme nějakou chalupu. Hledáme nová místa, aby se nám neokoukala. Doma jsme byli za celou dobu snad jenom dvakrát. Letos po letech jsme se rozhodli pro naši vlastní chalupu, kterou máme u Mníšku pod Brdy, kde jsme na Vánoce nebyli asi patnáct let. V kuchyni na všechno sama nebudu. Máme skvělé babičky, obě pomáhají. Na Štědrý den děláme všechny tři salát, každá podle svého receptu, a pak porovnáme chutě,“ prozradila herečka.

Silvestr se ponese v duchu oslav. Je totiž co zapít! Její dvaadvacetiletá dcera Sára totiž čeká miminko. „Strašně moc se na to všichni těšíme,“ rozzářila se představitelka servírky Rózy ze seriálu Slunečná.

Dalibor Janda
Tím, že zpěvákovi kvůli nepříznivé pandemické situaci byl už počtvrté zrušen velký koncert v pražské Lucerně, který se měl naposledy uskutečnit v prosinci, předvánoční čas letos prožíval daleko klidněji. „Stačil jsem s předstihem koupit dárky, docela se tím bavím a užívám si to,“ prozradil Dalibor. Štědrý den u nich doma probíhá tradičně.

„Když jsem byl malý, věřil jsem, že Ježíšek přiletí oknem, a pořád jsem je chodil otvírat. Otec je po mně chodil zase zavírat a nadával mi, že nebude topit zbytečně. (smích) Máme několik rituálů, stromek chodíme vybírat s dcerou Jiřinou Annou, k večeři musí být kapr se salátem,“ popsal hudebník.

Na silvestra má program jasný. „Máme velkou zahradu, pokaždé se u nás sejde zhruba dvacet lidí, vždycky udělám polévku, grilujeme, otáčíme něco na rožni. Oslavu zakončujeme pravidelně velkým ohňostrojem. Na něj se chodí dívat i lidé z okolí. Obvykle čekáme až přestanou střílet ostatní, odpalujeme ho kolem jedné hodiny ranní,“ přiblížil Dalibor Janda, který má s příchodem Nového roku spjatou veselou historku z dětství.

„Když jsem byl malý, můj děda, vyhlášený srandista, mi vždycky říkával, že se každý rok o půlnoci za naší zahradou pere nový rok se starým a že ten nový toho starého vždycky přepere. Já jsem se ho ptal, proč by jednou nemohl vyhrát taky ten starej, a on, že vždycky vyhraje ten mladej. Já kvůli tomu ani nespal, jestli to náhodou nebude jinak,“ zavzpomínal s úsměvem zpěvák.

Matěj Ruppert
Vánoční svátky i silvestra prožije s nejbližšími na chalupě na Šumavě. „Letos budeme poprvé celá rodina, velice široká, spolu na chalupě a velice doufám, že bude sníh a budou bílé Vánoce a krásně si to užijeme,“ svěřil se zpěvák, který má během svátků svoji vlastní tradici.

„Na štědrý den zpíváme koledy, loupeme oříšky, rozkrajujeme jablíčka, jestli tam bude hvězdička. Já mám navíc svůj rituál, je to tedy trochu obžerství. Na boží hod, 25. ráno, si k snídani dávám studený řízek, studený bramborový salát a k tomu si naleju colu s ledem. Tak to dělám už více než dvacet let. Bez toho by to pro mě nebyly Vánoce,“ popsal s úsměvem.

Na silvestra za ním dorazí kamarádi. „Někteří přijedou i s dětmi, takže si uděláme takového klidnějšího silvestra. Strašně se na to těším. To byl vždycky můj sen, mít barák plný capartů,“ dodal Matěj Ruppert.

Petr Janda
Účast bude u něj doma na Štědrý den hojná. Dorazí i prvorozená dcera Marta s rodinou či druhorozená dcera Eliška s manželem. „Bude nás zhruba deset, kolem půl desáté večer pak pozveme ještě sousedy,“ prozradil frontman skupiny Olympic.

Vánoční svátky stráví tradičně. „Jako každý rok připravím bramborový salát, který nikdo kromě mě nejí. Všechno dělám odhadem, takže se mi někdy povede a někdy ne. Ale jinak si ho všichni pochvalují. Holky si k řízkům dávají bramborovou kaši. Manželka dělá rybí polévku, kterou já nenávidím, ale letos si jí trochu dám, protože mám pocit, že se k vánočnímu večeru hodí. Máme i cukroví, moc jsme ho letos nedělali, ale dost jsme ho dostali, takže ho máme ažaž,“ přiblížil Petr Janda. Dárky pod stromečkem dostanou pouze děti.

„My jsme si s manželkou řekli, že už si nic dávat nebudeme. Ona ode mě dostává dárky skoro obden, takže to nemá žádný smysl, vymýšlet ještě něco výjimečného. Navíc všechno máme, nic nepotřebujeme,“ prohlásil hudebník. Silvestra jako každý rok prožijí na Moravě v jejich penzionu. „Bude tam kolem pětadvaceti lidí, převážně příbuzných. Je tam i pódium, aparatura, mikrofony, takže tam má za úkol každý předvést nějaké číslo. Pak se zpívá, tancuje, je to veselé. A také tam dělám bramborový salát. Tam ho kupodivu jí hodně lidí,“ uzavřel s úsměvem Janda.

Iva Frühlingová
Zpěvačka mívala k Vánocům odpor, letos ale bude všechno jinak. „Tento rok prožijeme Vánoce asi jako každý – v rodinném kruhu. Máme nový domeček, už máme ozdobený veliký stromek, takže se na to docela těšíme, tedy těší se ostatní, protože já nejsem moc vánoční typ. Bývaly doby, kdy jsem stromeček zdobila černými ozdobami a u toho poslouchala The Cure, Depeche Mode. Je to pro mě většinou smuteční záležitost, protože Vánoce mně připadají hrozně stresové. Letos jsem se rozhodla trochu to změnit, brát to pozitivněji. Tentokrát máme barevné ozdoby a všechno vypadá normálněji,“ uvedla Iva. Co bude dělat na silvestra, zatím netuší.

Ladislav Frej
Pro herce, který letos oslavil 80. narozeniny, od jisté doby ztratily Vánoce smysl. „21. prosince zesnula moje žena Věra Galatíková (uznávaná herečka a dabérka, pozn. red.). Vánoční svátky pro mě jaksi ztratily kouzlo prožitku v kruhu celé rodiny. Letos jako vloni budu s dětmi, dcerou Kristýnkou a vnučkou Ráchelkou. Předtím se zastavím u syna Ládi, jeho ženy Martinky a mého vnuka Joachyma. Podaruju, spočinu, budeme si povídat, klid v duši,“ přiblížil Ladislav Frej.

Lou Fanánek Hagen
Frontman skupiny Tři sestry má na Vánoce velmi svérázný názor. Na rozdíl od většiny Čechů, kteří se na ně těší celý rok, on je přímo nesnáší. „Jako každý rok budu rád, až skončí. A tím nemyslím jen Vánoce, ale i Nový rok. Deset dní absolutně nic nefunguje. I ty v uvozovkách tři pracovní dny mezi svátky a silvestrem jsou prodovolenkované, na úřadech nikdo není, cokoliv by si člověk potřeboval zařídit, nemůže. Říkám tomu deset dní nuceného volna. V Čechách se to řeší tak, že se pije a jí, což je samo o sobě hezký, ale když to trvá deset dní, je to moc,“ přiblížil svůj pohled Fanánek.

Názor nezměnil ani poté, co se před několika lety z Jevan odstěhoval do malebné roubenky v Krkonoších, které zvláště v zimním období mívají pohádkovou atmosféru. „Pro mě jsou Vánoce kouzla zbavený. Je to jenom festival konzumace. Dárky počínaje, jídlem a pitím konče,“ dodal hudebník.

Jan Antonín Duchoslav
O plánech na nejbližší sváteční dny herec a moderátor zatím jasno nemá. „Abych pravdu řekl, ještě nevím. Doufám, že v klidu s nejbližšími. Tedy s matkou a následně s přítelkyní, jelikož děti letos budu mít v Mexiku. Co se týče silvestra, je možné, že pojedu i na hory. Ještě uvidím,“ prohlásil Duchoslav.

Olga Lounová
Vánoce v rodině zpěvačky letos budou veselejší než kdykoliv předtím. „Miluju Vánoce a těším se na ně hrozně moc. Letos budou o to víc krásnější, protože se nám narodila malá neteřinka Vědunka, která teď slaví rok. Utíká to jako voda. Dodržujeme rádi tradice, jako je rozkrajování jablek anebo zpívání koled. To prostě musí být,“ prozradila.

Aleš Brichta
V rodinném kruhu oslaví svátky a příchod Nového roku také metalový zpěvák, textař a skladatel. „Na Vánoce Johanka (o 23 let mladší manželka, kterou si vzal před pěti lety, pozn. red.) uvaří, já se jen probudím, napapám a půjdu zase hajat. Na silvestra si naslibujeme nesplnitelné a zapijeme to půlnočním přípitkem,“ nastínil Brichta.

Václav Kopta
Herec, kterého můžeme vídat v seriálu TV Prima Hvězdy nad hlavou, přiznává, že je člověk veskrze konzervativní, tudíž se během Vánoc nedopouští žádných experimentů a znehodnocování tradic.

„Takže stavění betlému, pálení františků, poslech Rybovy mše vánoční, kapr, salát, stromeček, jedlá soda, živočišné uhlí a rodinné návštěvy. Ale pak přijde silvestr – a to bude velká změna: Po mnoha letech v Jizerských horách zkusíme přivítat Nový rok ve věčném městě. Ano, letíme do Říma! Nikdy jsme tam se ženou nebyli, tak si necháme od našich dcer ukázat, o co jsme přišli. Tak snad to vyjde. A když ne, v Příchovici je také krásně,“ prozradil s úsměvem Václav Kopta.

Vilém Čok
Zpěvák má jasno. „Svátky i silvestra budu trávit průběžně se všemi svými blízkými, s manželkou, rodiči, syny a vnučkou Nikolkou. Budeme papat jako vždy kombinaci kuřecích řízků a smaženého kapra, v kombinaci se studeným francouzským bramborovým salátem. Místo polévky si dáme sardelový chlebíček a to celé polejeme pivem či vínem. Budeme samozřejmě věřit, že se vše v dobré obrátí, neboť bez víry je mysl i svět v beznaději. A to nemůžeme dovolit. Přeji všem lidem dobré vůle zdraví, otevřenou mysl, optimismus a víru,“ vzkázal hudebník.

Petra Černocká
Herečka a zpěvačka říká, že Vánoce už v jejich rodině mají perfektně secvičené. „Vyzkoušeli jsme už model svátky na chalupě, štědrovečerní večeře u mě doma – a nakonec vyhrála varianta sbalíme kapra, dárky a cukroví a jedeme k mojí dceři na Letnou. Letos musíme přivézt i našeho nového jezevčíka, protože vnučka Coco na tom trvá. Některý další den si návštěvu domácnostní prohodíme,“ přiblížila Petra.

Silvestr bývá pro zpěvačku často dnem pracovním, stejně tak by tomu mělo být i letos. „Ale upřímně, čekáme na telefonát, že se akce ruší. Já silvestry v Praze nemám ráda, protože šílenci už od samého rána bouchají petardami a můj kocour a pes to špatně snášejí. Stejně jako já,“ prohlásila Černocká.

Zatímco na svátky se v jídle nebude nijak omezovat, příchodem Nového roku prý najede na přísný režim. „To je pro mě signál na zahájení diety, abych shodila ta dvě kila, která jsem o svátcích nabrala. Letos to bude prostě povinnost, protože v lednu mě čeká pár představení v divadle Studio DVA, kde bych se asi do Saxaniných šatů nevešla,“ uzavřela s úsměvem.

Heidi Janků
Zpěvačka, která je čtyři roky vdovou, na Vánoce sama nebude. „Jelikož jsem dělala velkou rekonstrukci spodního patra, říkala jsem si, že bych si to ráda i užila. Má blízká rodina, která bydlí v Praze, mě pozvala na Vánoce, ale mají panelový byt, tak jsme to otočili a oni přijdou ke mně. Bude nás šest, včetně malého dítěte, které mají, tak si myslím, že to bude veselé a opravdu vánoční,“ uvedla zpěvačka.

„Co se týče zvyků, jsem konzerva. Takže salát, kapr, rybí polévka, šupiny, peníze pod talířem. To vše proběhne. Uvidím také, s čím přijdou oni. My se samozřejmě známe, ale nikdy jsme spolu Vánoce netrávili, takže netuším, jaké tradice udržují. Nechám se překvapit,“ pokrčila rameny. Silvestra by měla prožít v zahraničí.

„S Yvettou Blanarovičovou a ještě dvěma kamarádkami máme vystupovat v jednom hotelu v Rakousku, poblíž Kaprunu, který provozuje Čech. Měla bych tam strávit čtyři dny. Možná dojde i na lyžování. Ale když jsem na lyžích stála naposledy, trochu jsem si pochroumala koleno, takže z toho mám trochu blok,“ dodala Heidi Janků.

Zdeněk Svěrák
Herec a scenárista prožije konec roku tak jako obvykle. „Svátky budu trávit v naprostém klidu s manželkou. Věřím, že se mi podaří přečíst i nějakou knihu. Žádné speciální tradice a zvyky nemáme. Bramborový salát má na štědrovečerním stole asi každý. Největší dárek pro mě je, když jsou Vánoce bílé. To oceňuji obzvláště na chalupě. Doufám, že se mi to letos vyplní,“ vysnil si Zdeněk Svěrák.

Ondřej Hejma
Hudebník, textař a moderátor o Vánocích dodržuje tradiční zvyky. „Dopoledne přicházejí přátelé na vaječný koňak, což je posezení, které nám umožní vyhnout se obědu, a pak už chceme být na Štědrý večer sami doma, skromně, tradičně, jako vždycky,“ popsal Hejma. Silvestra prožije s rodinou patrně na chalupě na Šumavě.

Tagy: