Vařte po světě a vraťte se, ať gastro jede! Divoká holka v šumavském bistru nabízí mušle i šneky

V Dookém bistru na Šumave najdete i skvélé mušle

Jitka, Divoký Bistro

Divoká holka ze Šumavy, která milovala dobré jídlo a pití tak silně, až jí to dovedlo k vlastnímu podniku, kde si může plnit své sny. Tak o sobě mluví Jitka Sauvage, která provozuje rodinné bistro uprostřed šumavských lesů, u rybníka, s jedinečnou atmosférou a mega poctivou kuchyní. Představte si kemp ze sedmdesátých let s několika chatkami a prostorem na postavení stanu. A to vše zasazené do přírody u rybníka nedaleko hradu Kašperk. Čekáte v nabídce místního kiosku maximálně smažený sýr a klobásu. A v nabídce Divokýho Bistra najdete mezinárodní, asijskou a francouzskou kuchyni. I to je jeden z důvodů, proč se sympatická kuchařka stala jednou z vyvolených v projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.

Jak jste se dostala ke své kariéře v gastronomii?

Jednoduše jsem šla za tím, co mi dělalo radost, co mě inspirovalo, přinášelo mi do života energii, sílu, optimismus a motivaci.

Co je pro vás největší inspirací při tvorbě nových receptů?

Nejvíce mě inspiruje cestování. A také touha udělat našim hostům hezčí den.

NADĚJE ČESKÉ GASTO SCÉNY

Jedná se o dlouhodobou iniciativu makro, která podporuje talentované profesionály napříč gastronomií v České republice. Projekt si klade za cíl identifikovat a ocenit kuchaře, baristy, cukráře a další gastronomické osobnosti, kteří projevují vysokou míru talentu, originality a pracovitosti.

Naděje České Gastro Scény

Jaká je vaše oblíbená kuchyň a proč?

Miluji všechny kuchyně světa, autentičnost, barevnost, hravost, ale hlavně vše, v čem je velká kupa lásky, nadšení a zápalu pro věc.

Jaké jsou největší výzvy při vaší práci a jak se s nimi vypořádáváte?

Největší výzvy jsou vždycky ty personální. Vypořádávám se s nimi tak, že se snažím budovat silnou divokou komunitu lidí, kteří mají náš obor rádi. Mám ráda, když jsou všichni součástí celého procesu, ne jen zaměstnanci nebo brigádníci. Záleží mi na jejich pohledu na věc, záleží mi na tom, aby do práce chodili rádi.

Jaké jsou vaše oblíbené suroviny a jak je používáte ve svých receptech?

V první řadě mi nejvíce záleží na tom, aby suroviny byly kvalitní. Ráda pracuji s místními producenty. Nejraději pracuji se zeleninou všeho druhu.

Jaký je váš největší kulinářský úspěch?

Mezi největší úspěchy mohu určitě zařadit výhru křišťálového špendlíku za nejoblíbenější restauraci v regionu, to pro nás moc znamená, jelikož se jednalo o hodnocení našich hostů. Dále také natáčení Souboje na talíři. Co je však pro nás to nejcennější, že veškerý náš úspěch je založen na doporučení mezi lidmi, to má pro nás největší váhu.

Co byste doporučila amatérským kuchařům, kteří chtějí zlepšit své dovednosti v kuchyni?

Nebojte se, nestyďte se, dodejte si odvahu a přijďte k nám do Divokýho Bistra na stáž!

Proč myslíte, že si vás Makro vybralo do projektu NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY?

Možná proto, že je pro nás nejdůležitější kvalitní kuchyně i v místě, kde je to neočekávané, překvapující?

Jaké jsou vaše hlavní kulinářské inspirace a jak se promítají do vašeho stylu vaření?

Inspiruje mě vždycky daná surovina a místo, do které ta surovina patří. Kulinářské inspirace jsou pro mě vzpomínky z cest a zážitky s lidmi.

Jaká jsou vaše nejoblíbenější jídla k vaření a proč?

Je těžké to takhle specifikovat. Vše co dělám, čím se zabývám, čemu věnuji energii, vždycky dělám s maximálním nasazením, s radostí a s touhou učit se nové věci. To platí i při přípravě pokrmů. Když vaříte něco, co vám nedělá radost, na výsledku je to vždycky znát. A mně zkrátka moje práce přináší radost vždycky.

Jaké jídlo byste čtenářům doporučila, kdyby chtěli rychlé na přípravu a levné s ohledem na suroviny?

Doporučuji hledat krásu v jednoduchosti a neodbývat se na základech. Ta nejdokonalejší večeře může být domácí pečivo s našlehaným máslem, bylinkami a solí, cokoliv je jednoduché a hlavně neodbyté. Co rozhodně doporučuji, hezky si jídlo naservírovat, nezapomenout na prostírání, na chvilku se zastavit a jíst vědomě, pomalu. U jídla komunikovat se členy rodiny, udělat si z každé večeře takový malý rituál.

Nedávno otřásl skandál Neapolí. Vyhlášený pekař veřejně propagoval pizzu s ananasem, byl považován za vlastizrádce. Napadá vás něco podobného v české kuchyni, co byste řekla, to nikdy?

Já jsem hodně otevřený člověk všemu novému a bláznivému, tak mě asi podobný příklad nenapadá.

Divoký Bistro

V Divokým Bistru vaříme pro naše hosty tak, jak si vaříme doma. Bez kompromisů vaříme z kvalitních surovin. Oslovujeme místní pěstitele, farmáře a nadšence. U nás nedostanete prefabrikáty, polotovary či jiná umělá dochucovadla. Uvaříme vám čerstvé barevné jídlo, na které se můžete spolehnout. Ve skvělé kvalitě a za skvělou cenu. Naplňuje nás, že můžeme lidem na Šumavě dát ochutnat kousek světa.

Kdo vás inspiroval a inspiruje z kuchařských mistrů ať českých nebo světových, s kým byste si ráda zavařila?

Inspirací je pro mě každý člověk, který dává do své práce něco navíc. Každý člověk který má zápal, nadšení, radost v duši, chce se vzdělávat a hlavně mu záleží na detailech. Jakmile potkám takového člověka, je pro mě velkým přínosem a radostí vzájemně se inspirovat. Ať už jde o majitele ostatních podniků, kuchaře, cukráře, barmany, nadšené amatéry, nebo klidně o maminku na mateřské, která peče ty nejlepší buchty.

Panuje mezi kuchaři, cukráři, baristy rivalita?

Já osobně žádnou rivalitu nevnímám. Možná je to jen mým osobním nastavením, nevím, ale něco takového nemá v mé práci ani životě místo.

Co ukázala pandemie covidu ve vašem oboru, jak se dá přežít takové období?

Tím, že naše bistro je otevřené pouze v létě, toto téma se nás nedotklo, za což jsme velmi vděčni.

Jaké rady byste dala mladým kuchařům, kteří začínají v tomto konkurenčním odvětví?

Cestujte, vařte po světě, vzdělávejte se, makejte na sobě a pak se prosím vás vraťte, ať to gastro u nás pořádně jede!

Jaké jsou vaše plány na budoucí projekty nebo nové kuchařské výzvy?

Právě připravujeme novou restauraci v srdci Šumavy, která bude v provozu celoročně. Moc se těšíme, bude to jedna velká divoká jízda!

Tagy: