Vdova po slavném zpěvákovi Olga Matušková: Waldemar mě dostal jako dárek k narozeninám

Na začátku července by Waldemar Matuška se svou manželkou Olgou oslavili 45. výročí svatby. Přestože už od zpěvákovy smrti uplynulo12 let, vdova na společně strávené roky stále s láskou vzpomíná. Jakou měli veselku? Jak se vypořádala se zástupem jeho ctitelek? A proč se rozhodli emigrovat do USA? To vše prozradila CNN Prima NEWS.

S legendárním zpěvákem se herečka a zpěvačka Olga (za svobodna Blechová) poprvé seznámila, když jí bylo 15 let. A to díky bratrovi, který Waldemarovi zvučil koncert v Liberci. Podali si ruce, představili se, ale tím to celé skončilo. Setkání s o 16 let starším umělcem v té době nevěnovala zvláštní pozornost.

„Až zpětně, teprve nedávno, jsem se od bratra dozvěděla, že mu Walda tehdy řekl, že si na mě počká. Samozřejmě si myslel, že je to vtip a dělá si jen legraci,“ zavzpomínala s úsměvem Olga.

Nezapomenutelná veselka

Partnery se stali až o několik let později, když se jejich cesty střetly v divadle Rokoko. Přeskočila pomyslná jiskra a zamilovali se do sebe. Po sedmi letech svoji lásku stvrdili svatbou. Symbolicky se brali v den zpěvákových narozenin.

„I po těch letech se mi z toho dne vybaví úplně všechno. Snad nikdy tady nebylo takové horko jako tenkrát, bylo snad 40 stupňů. Obřad jsme měli na Staroměstské radnici a pak jsme jeli slavit na Babu do Dejvic. Převlékli jsme se do plavek a naskákali do bazénu. Měli jsme asi 60 hostů, ale žádný zasedací pořádek neexistoval, všechno probíhalo spontánně. Stoly byly plné jídel, točila se Plzeň, prostě nezapomenutelná veselka,“ vybavila si Olga.

Rok nato se jim narodil syn Waldemar a rodinné štěstí bylo dokonáno. Zpěvák plnil vzorně úlohu otce a na milostné úlety, jež ho během mládí provázely, už si ani nevzpomněl. „To už měl všechno za sebou, já už žádné problémy neměla. Ale samozřejmě s nevraživostí některých zhrzených žen, které o nás roznášely všelijaké nesmysly, jsem se musela vyrovnat,“ přiblížila vdova po zesnulém hudebníkovi.

Přestože byl v roce 1980 Waldemar jmenován zasloužilým umělcem a úřady mu povolily vystupovat i v zahraničí, komunistický režim mu byl proti srsti a nehodlal v něm dál se svou rodinou žít. O šest let později proto emigrovali do USA. Odjeli tam na dovolenou, z které se už nevrátili, a podali si tam žádost o azyl.

Matuška se neztratil, nikdy neměl nos nahoru

Jejich novým domovem se stala Florida. „Walda o tom rozhodl až na místě. A když se pro něco rozhodl, tak to tak bylo. S tou myšlenkou jsme ale koketovali delší čas, jen jsme nebyli rozhodnutí na sto procent,“ prozradila Olga.

V zemi neomezených možností tak začínali v podstatě od nuly. Brzy se však zpěvák dokázal znovu dostat na vrchol. Oblíbené se staly především koncerty pro české krajany.

„Musím říct, že mě velmi mrzelo, když se po naší emigraci v Čechách psalo, že Walda zpívá v Americe po hospodách pro 20 lidí. Pravda ovšem byla taková, že se neztratil a měl velké úspěchy. Chodily za ním zástupy lidí, kteří mu děkovali, jak jim jeho písničky pomohly po jejich odchodu z Československa v nejtěžších dobách,“ uvedla Matušková, která na svém muži oceňovala řadu vlastností. I když byl slavný a měl tisíce fanoušků po celém světě, nikdy neměl nos nahoru.

„Skromnějšího člověka jsem nepoznala. Ať už to bylo v Praze, nebo v USA, nikdy neměl žádné požadavky. Byl nenáročnou hvězdou,“ poznamenala.

Na všechny koncerty jezdívali společně, Olga mu zpívala vokály. Přestože spolu byli téměř nepřetržitě, nezevšedněli si. „Celou tu dobu jsme spolu byli čtyřiadvacet hodin, ale nikdy jsme se nehádali a náš vztah byl úžasný,“ vylíčila Olga.

Rozdělila je až Matuškova smrt v roce 2009. „I když je to už poměrně dlouhá doba, jeho odchod nikdy nepřebolí. Ze začátku jsem pořád čekala na to, že se třeba stane zázrak a někde se objeví. Po čase se ale člověk smíří s tím, že to prostě změnit nedokáže. Je však pravda, že čím dál víc jsem schopná na něj vzpomínat vesele. Čas od času to na mě ale padne... Neexistuje den, abych ho neměla v hlavě. Mám ho všude. V domě visí jeho fotografie, mám všechny jeho věci. Nic jsem nevyhodila a ani vyhazovat nebudu,“ prohlásila zpěvákova manželka.

Nová láska v jejím životě

Po jeho smrti byla přesvědčená o tom, že už tak spřízněnou duši nikdy nepotká. Nikoho nehledala a žila ze vzpomínek. Nakonec to ale osud zařídil jinak. Když jejich skoro až rodinnému příteli Jiřímu Plannerovi, který rovněž žil v USA, zemřela manželka, sblížili se ještě víc.

Sice spolu nežijí, ale ve vztahu jim to klape i na dálku. „Jiří bydlí v Kalifornii, já na Floridě – a tak to asi už zůstane. Vyhovuje nám to tak. Jsou chvíle, kdy si chybíme víc, někdy si zase pro samou práci ani nestačíme zavolat. Po telefonu dokážeme propovídat dlouhé hodiny. Máme mnoho společných vzpomínek. Naše rodiny se velice přátelily odjakživa. Pro mě je příjemné, že takového člověka mám. Je mi oporou a snad já i trochu jemu. Když mám nějaký splín, vždycky mě z něho dostane,“ uzavřela Olga Matušková.

Tagy: