Ve Sněmovně to vře. Pětikoalice neumožnila Havlíčkovi kandidovat na předsedu

Karel Havlíček

Pekarová předsedkyní Sněmovny

Vicepremiér a dvojitý ministr Karel Havlíček (ANO) nemůže kandidovat na předsedu Sněmovny. Hlasováním to „zamázla“ pětikoalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN. Hnutí ANO se poté naštvalo a vzalo si 45 minut pauzu na jednání klubu.

Havlíčka do čela Sněmovny navrhlo hnutí ANO jako protikandidáta Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Problém s jeho kandidaturou je přitom jednoduchý – posty ve vládě. Podle legislativního odboru Sněmovny i volebního výboru totiž nemůže být člen kabinetu zároveň ve vedení Sněmovny. Havlíček by tak nejprve na své funkce ve vládě musel rezignovat. Poslanci ANO si ale stojí za tím , že inkriminovaný článek zákona má více interpretací.

Sněmovna nakonec většinou 103 hlasů potvrdila, že Havlíček kandidovat nemůže. Proti jeho kandidatuře zvedli ruce poslanci nově vznikající vlády z ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů.

O obsazení vedení Sněmovny přitom politici debatují už od jedné odpoledne. Během dne vystupovali především poslanci hnutí ANO, kteří vysvětlovali, proč by měl Havlíček předsedou dolní komory Parlamentu být.

„Klub ANO má 72 členů a je nejsilnějším klubem Poslanecké sněmovny. Navrhnout našeho kandidáta byla naše povinnost i vůči voličům, které zastupujeme. Stojíme za tím, že kandidatura Karla Havlíčka ve volbě je přípustná,“ prohlásila šéfka klubu ANO a ministryně financí Alena Schillerová. Více o průběhu jednání Sněmovny si můžete přečíst zde.

Tagy: