Ve středověkém skanzenu Řepora opět hořelo, už počtvrté od jeho vybudování

Ve středověkém skanzenu Řepora v pražských Řeporyjích hořela v úterý vpodvečer část dřevěných objektů. Na místě zasahovalo několik jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Požár zničil několik budov, sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru hlavního města Martin Kavka. Požár tam hasiči likvidovali už počtvrté.

„Hasiči na lokalizaci požáru použili celkem šest proudů vody a zasahovali v dýchací technice. Plameny zasáhly čtyři objekty, travní i část lesního porostu,“ uvedl Kavka. Doplnil, že jednotkám profesionálních a dobrovolných hasičů se podařilo dostat plameny pod kontrolu asi za 20 minut po příjezdu na místo. Poté dohašovali ohořelé části budov. Řeporyjský skanzen má ilustrovat život předků ve 14. století.

Rozsah škod a příčinu požáru nyní podle mluvčího pražských hasičů zjišťují hasičští a policejní vyšetřovatelé.

Hasiči do areálu středověkého skanzenu vyjeli v minulosti už třikrát. V roce 2003 někdo zapálil stavení úmyslně. Oheň tehdy zničil kovárnu, špejchar, usedlost hrnčíře a rolníka. Pachatel tím způsobil škodu přibližně pět milionů korun, ve skanzenu navíc uhořela tři domácí zvířata.

Při dalším požáru o rok později hořel dům, který sloužil hlídačům areálu. Zřejmě ho způsobila špatná izolace topení. K požáru tří dřevěných staveb ve skanzenu vyjeli hasiči i loni v prosinci. Celková rozloha požáru byla 70 metrů čtverečních. Příčinou požáru byla tehdy podle vyšetřovatelů nedbalost.

Skanzen středověkého městečka Řepora je budován od roku 1999 s cílem přiblížit život ve středověku. Otevřen byl v roce 2002. Při jeho výstavbě byly použity materiály a postupy běžné v 15. století. Stojí tam tvrz, obytné a hospodářské stavby, kostelík, je v něm i tržnice a další.

V minulosti skanzen posloužil například pro natáčení některých scén filmu Juraje Jakubiska Bathory, který byl inspirován postavou hraběnky Alžběty Bathoryové, známé jako čachtická paní.

Tagy:
požár hasiči Řeporyje Hasiči Praha požáry Hasičský záchranný sbor Martin Kavka Praha-Řeporyje Praha Juraj Jakubisko Alžběta Báthoryová sbor dobrovolných hasičů skanzen