Jurečkův večírek v den střelby? Naprosto mimo můj citový svět, nechápe Kalousek. Ministr mlčí

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) pořádal v den střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vánoční večírek, za který schytal kritiku. Opřel se do něj například i někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který napsal, že je takové chování naprosto mimo jeho citový svět.

„Neumím pochopit lidi, kteří se ten den vesele bavili. Nic jim nevyčítám, nic zlého nespáchali. Jenom je prostě neumím pochopit. To je naprosto mimo můj citový svět,“ napsal Kalousek na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Panická tlačítka či detektory hluku, bezpečnostní rámy asi ne. Univerzita Karlova řeší ochranu

Jurečka se podle zdroje webu Blesk.cz údajně na večírku dobře bavil. „Setkání bylo zahájeno ještě dříve, než na veřejnost začaly přicházet první kusé informace o hrůzném útoku na FF UK,“ napsala Blesku mluvčí rezortu Kateřina Procházková. Večírek měl být rozpuštěn kolem deváté hodiny, kdy se ministr odebral na mimořádné jednání vlády.

Kolem půl sedmé večer, tedy již po střelbě, přitom ministr na události reagoval. „Situace ve které docházejí slova. Myslím na všechny oběti, zraněné i jejich blízké,“ napsal na sociální síti X.

Jurečka však následně neodpovídal na dotazy ohledně kritiky. Nereagoval na otázky redakce CNN Prima NEWS, ani Blesku. „Pan ministr má volno... Vánoční svátky se snaží věnovat své rodině, už několik let to má takto nastavené,“ řekla Blesku mluvčí Procházková.

Kvůli tragickým událostem přitom jiní ministři svůj program měnili. Premiér Petr Fiala (ODS) se společně s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) vrátili z návštěvy Olomouckého kraje. Na místo činu přijel osobně ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Střelec před týdnem ve čtvrtek v budově filozofické fakulty na pražském náměstí Jana Palacha zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří velmi těžce. Podle policie ve škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie spojila také s dvojnásobnou vraždou v pražském Klánovickém lese z 15. prosince. Po střelbě ve škole spáchal sebevraždu. V domě pachatele policie našla dopis, ve kterém se střelec ke klánovickému případu přiznal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Týden od střelby na Filozofické fakultě UK. Podívejte se na video:

Tagy:
Marian Jurečka střelba Miroslav Kalousek Univerzita Karlova střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy