Panická tlačítka či detektory hluku, bezpečnostní rámy asi ne. Univerzita Karlova řeší ochranu

Vedoucí Ústředního krizového štábu UK Otomar Sláma

Univerzita Karlova projednává bezpečnostní opatření

Panická tlačítka, bezpečnostní rámy, detektory hluku. Jen krátký výčet návrhů na bezpečnostní opatření, která v pátek projednával krizový štáb Univerzity Karlovy. Rozhodnutí, jakou cestou se univerzita bude ubírat, zatím nepadlo, řekl CNN Prima NEWS Otomar Sláma, vedoucí krizového štábu.

„Diskutují se různá panická tlačítka, případně detektory hluku, které by mohly identifikovat střelbu nebo další zvuky, které by mohly spustit alarm,“ řekl CNN Prima NEWS. Mezi zvažovanými řešeními jsou i bezpečnostní rámy, které jsou například na letištích. Podle Slámy ale tento typ ochrany není vhodný do budov univerzitního typu.

ČTĚTĚ TAKÉ: Postup policie při střelbě na škole prověří i vnitřní kontrola. Výsledky budou v lednu

Pomoc zasaženým střelbou v Praze

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158. Obrátit se můžete také na kterékoliv vzniklé linky pomociNa pomoc zasaženým střelbou vzniklo také několik sbírek.

Univerzita podle něj sestavila i interní tým doplněný o experty na oblast ochrany měkkých cílů. „Jsme v úzkém kontaktu s ministerstvem školství, které chystá metodickou podporu pro zvýšení bezpečnosti na vysokých školách, a navíc jsme v kontaktu s resortem vnitra a jejich expertním týmem pro oblast bezpečnosti a bezpečnostní politiky,“ doplnil s tím, že připravovaná opatření koordinují.

„Na stole máme nyní již deset konkrétních bodů, které jsou v různé fázi zavádění. Na některých fakultách zavedeny byly, na některých je budeme teprve implementovat. Případně je chystáme na Nový rok,“ řekl Sláma a dodal, že informace o bezpečnostních opatřeních budou děkanům a vedoucím pracovníkům UK rozesílat do páteční půlnoci. „Ta rozsáhlejší a dlouhodobější opatření budeme anoncovat na setkání s médii 4. ledna“.

A jak univerzita naloží s pietním místem? „V určité fázi posbíráme svíčky, které přinesli lidé na pietu, a budeme z nich tvořit nějaké umělecké dílo, které bude přechovávat ten odkaz i nadále,“ uvedl Sláma.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Masakr na FF UK se stal pátou největší střelbou v Evropě

Tagy: