Vědci odměnili Djokoviče za službu vlasti. Po slavném tenistovi pojmenovali brouka

Je flexibilní, rychlý, silný i odolný. To platí pro jednoho z nejlepších hráčů tenisové historie Novaka Djokoviče. A také pro – v Srbsku nedávno objeveného – brouka, kterého vědci pojmenovali právě po 21násobném grandslamovém vítězi.

Slavní sportovci se občas dočkají velké pocty, občas jsou po nich pojmenována například některá místa. Většinou posmrtně, ale taková žijící legenda Švýcar Roger Federer má například vlastní ulici v německém městě Halle, kde mnohokrát vyhrál tamní travnatý podnik.

Jeho kolega Novak Djokovič se čerstvě může pochlubit raritnější záležitostí. Srbská média informovala o tom, že podle rodáka z Bělehradu dostal název brouk. Hmyz z rodu střevlíků, který byl před pár lety objeven v podzemní jámě na západě balkánské země, tak nese název Duvalius Dokovici.

„Navrhl jsem pojmenovat nový druh po Djokovičovi. Je to muž, který pro tuto zemi udělal mnohé. A vnímám potřebu mu to oplatit,“ cituje srbského výzkumníka Nikolu Vesoviče CNN.

A nejde jen o vděk. Brouk se totiž prý v mnohém tenistovi podobá. Rychlost, sílu, flexibilitu i odolnost prokazuje Djokovič dlouhé roky na kurtu, Duvalius Dokovici pak v přírodě.

Kvůli statusu neočkovaného nemohl prakticky celé léto 35letý profesionál hrát turnaje v USA a v žebříčku se propadl na sedmou pozici. Chuť si spravil na začátku října, kdy vyhrál dva podniky v řadě – napřed v Tel Avivu a v neděli ukořistil titul i v Astaně a kvalifikoval se tak na listopadový Turnaj mistrů.

Tagy: