Vejce jako elixír života? Nová studie odhaluje překvapivé zdravotní benefity běžné potraviny

Vejce jsou bohatým zdrojem živin a jejich konzumace může přispět k delšímu a zdravějšímu životu. Podle nejnovější studie australských vědců lze při pravidelné konzumaci až šesti vajec týdně snížit riziko předčasného úmrtí.

Studie, kterou provedli vědci z Monash University v Austrálii, analyzovala zdravotní data 8 756 seniorů ve věku 70 a více let. Byli rozděleni do skupin podle toho, jak často vejce konzumovali: nikdy nebo zřídka (maximálně jedno až dvě vejce za měsíc), průměrně (jedno až šest vajec týdně) a denně (často nebo dokonce několikrát denně). Cílem bylo zjistit spojitost mezi příjmem vajec a rizikem úmrtí.

ČTĚTE TAKÉ: Vykašlával jsem půllitry krve, říká mladík. Vapování mu poškodilo plíce, kouří od dvanácti

Výsledky ukázaly, že lidé, kteří jedli jedno až šest vajec týdně, měli o 29 procent nižší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a o 17 procent nižší riziko předčasného úmrtí z jiných příčin oproti těm, kteří vejce konzumovali jen zřídka nebo vůbec.

Pokud navíc dodržovali vyváženou stravu, riziko úmrtí na srdeční choroby bylo ještě nižší, konkrétně o 33 procent. Studie tak naznačuje, že vejce mohou být důležitou součástí zdravého stravování.

Vejce nejsou hrozbou ani při vysokém cholesterolu

Jednou z nejzajímavějších zjištění studie bylo, že nižší riziko úmrtí platilo i pro lidi s vysokou hladinou cholesterolu. U nich byl příjem jednoho až šesti vajec týdně spojen s o 27 procent nižším rizikem úmrtí na kardiovaskulární onemocnění oproti těm, kteří vejce jedli jen zřídka.

Hlavní autorka studie Holly Wildová doufá, že tato zjištění pomohou při tvorbě efektivních stravovacích doporučení pro seniory.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Za obezitu dětí mohou i rodiče, kteří jen sedí u televize, míní experti. Jak problém řešit?

Tagy: