Velikonoce u politiků: Pavel ukázal Micku, Babiš vejce. Okamura naopak řeší migranty

Kočičky, obří vejce, pletení pomlázek i boj proti mrskání. Nejen v tomto duchu se nesou velikonoční svátky u českých politiků, kteří se na sociálních sítích pochlubili fotkami či videi. Zatímco šéfka poslanců ANO Alena Schillerová odpovídá, zda preferuje termín „vyšupat“, nebo „vymrskat“, místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) upozornila na pomlázkový výprask proti vůli žen. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dal sváteční náladu stranou a opřel se do „kvazislev“ v obchodech, šéf SPD Tomio Okamura naopak řeší migraci. Pozadu nezůstal ani Andrej Babiš (ANO).

Prezident Petr Pavel vytáhl svou tradiční těžkou zbraň – kočku Micku. „Rádi bychom vám popřáli, abyste Velikonoce strávili v prostředí, kde načerpáte energii, a s lidmi, které máte rádi. Pro nás s Evou jsou svátky především o pohodě a radosti ze začátku jara. Snad to podobně vidí i naše Micka,“ napsala hlava státu na sociálních sítích.

Jeho soupeř z prezidentské volby a šéf hnutí ANO Andrej Babiš letos nevsadil na extrémně dlouhé proutí, s nímž se ukázal před třemi lety, ale na obří vejce. „Bohatou pomlázku všem,“ popřál stručně svým sledujícím. Babišova fotka vyvolala ovšem i protireakci ze strany lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského. „Reklama na nový typ ‚bio‘ vajec z Agrofertu?“ rýpnul si politik do Babiše.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová si na Velikonoce připravila rovnou sérii krátkých videí. „Vyšupat, nebo vymrskat? No, na Moravě jedině vymrskat, pánové,“ vzkázala opoziční poslankyně z kopečku pokrytého zelenou trávou. Na jiných videích Schillerové nechybí ani drobné kreslené animace s králíky a kraslicemi. „Pomlázka ani šmigrust ne, možná koleda, ale nejlepší mrskút!“ řekla poučně zpoza úzkého stromu.

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) se na Twitteru pochlubila obrovským množstvím kraslic, které v pondělí rozdávala dětem. „Jenom se zaprášilo,“ odpověděla na komentář Radka Špicara, viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy.

Ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová se do velikonočních příprav pustila s předstihem už ve čtvrtek. „Sezóna velikonočního pečení zahájena. Ovšem letos zrůdičkami. Místo mazanců nevykynutí ježci,“ napsala na Twitteru k fotce svého pekařského výtvoru.

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová upozornila, že ne vždy jsou Velikonoce svátkem klidu a pohody, obzvlášť pro ženy. „NE znamená NE i při pomlázce! Tradice jsou krásná věc a k naší kultuře patří. Je ale důležité, aby jejich oslava byla dobrovolná a nikomu nezpůsobovala trápení. Při pomlázce se bohužel často stává, že ženy dostanou výprask proti své vůli. Nebo jsou šlehány tak hrubě, že jim zůstávají bolavé modřiny nebo šrámy. Koledníci se občas chovají nevhodně také kvůli posilnění alkoholem, kdy pak neznají míru,“ napsala Richterová.

Podotkla, že se problém týká i mužů, kteří nemají koledování příliš v oblibě. Na vině vidí především společenský tlak. „Řešení je jednoduché. Nedělat nic, s čím druhý nesouhlasí. A užít si Velikonoce tak, aby si je s námi mohli užít i všichni ostatní. Tak požehnané svátky a hodně radosti,“ doplnila pirátská politička.

S velikonočním poselstvím přišel také předseda vlády Petr Fiala (ODS). „Velikonoční svátky mám opravdu rád. Nejen proto, že symbolizují naději vzkříšení, ale také proto, že jsou během jednoho z nejkrásnějších období celého roku. Přeji vám všem, ať nadcházející sváteční dny strávíte se svými blízkými, ať je prožijete co nejlépe,“ vzkázal Fiala. V dalším videu přiznal, že příliš neprožívá velikonoční tradice.

Podobné video sdílel předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Sledující pozdravil z Valdštejnské zahrady. „K jaru patří zrození. V ruce držím vajíčko, které nám připomíná velikonoční svátky, svátky jara, svátky zrození,“ řekl šéf horní komory s kraslicí v ruce.

Ne všichni jsou ale velikonočně „naladěni“. Lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula si ve svém pondělním příspěvku postěžoval na cenovou politiku některých supermarketů. „Tytéž zahraniční obchodní řetězce se u nás zjevně chovají jinak než v okolních zemích. Nejsou férové, zákazníky se snaží obalamutit kvazislevami, možná je mají za méněcenné. Co za tím stojí, nevím, ale odmítám se s tím smířit,“ napsal na Twitter.

Předseda SPD Tomio Okamura téma Velikonoc vysadil úplně, na sociálních sítích se místo toho opřel do migrace. „Hnutí SPD nechce, abychom dopadli stejně jako islamizovaná a afrikanizovaná západní Evropa, kde se mnohdy lidé bojí vyjít na ulici, aby je nepobodali či nezavraždili imigranti,“ napsal například na svém Facebooku, kde podobných „nevelikonočních“ příspěvků sdílel více.

Západní Evropa se kvůli imigrantům rapidně afrikanizuje a islamizuje. V druhém největším britském městě Birmingham jsou...

Posted by Tomio Okamura - SPD on Sunday, April 9, 2023

Tagy: