Velká premiéra světového šampiona i spolupráce s Oktagonem. Co nabídne organizace Fusion?

Organizace Fusion má za sebou už 24 turnajů. Její fungování se ale na několik let pozastavilo. Již 8. září však dojde k restartu osvědčené značky, a to ve velkém stylu. Kromě mimořádně zajímavého duelu Teo Mikelič vs. Mohammad Khalil stojí za zmínku i profi premiéra Tagira Machmudova, jenž je aktuálním juniorským šampionem Evropy i světa. Více o turnaji řekl promotér Martin Karaivanov, známý jako trenér, mezi jehož svěřence patří i nejlepší český MMA zápasník Jiří Procházka.

Na scénu se vrací organizace Fusion. Proč vlastně, co jsou hlavní důvody?
Začíná to nejen u nás v gymu, kde jsou šikovní zápasníci. Roli v tom hraje i organizace Oktagon MMA, která teď směřuje brutálně vysoko a daří se jí. Co se týče evropského působení, tak se už potýkáme s problémy, co s těmi kluky, kteří byli úspěšní mezi amatéry a chtějí se posunout dál. Jsou teď vlastně bez možnosti zápasu. Oktagon je ještě nevezme, nemají dostatečnou zápasovou historii. Proto jsme chtěli těmto klukům umožnit přechod mezi amatérskou kariérou a případnou smlouvou s Oktagonem nebo jinou evropskou či světovou organizací.

ČTĚTE TAKÉ: V Oktagonu na bojovníky září světlo celého světa, říká Novotný. Není to garážová věc

Takže lze říct, že obří úspěch Oktagonu má za následek obnovení organizace Fusion?
Je samozřejmě více faktorů. Jedním z nich je to, co zmiňujete. Oktagon má ale také upsáno mnoho zápasníků, které nebude schopen během roku obsazovat tak často, jak by si přáli. I to by tedy mohla být role Fusionu. Primárně ale půjde o tvorbu nových hvězd a obsazení zápasníků postojových disciplín do zápasů podle Fusion rules.

A co přesvědčilo vás osobně, abyste se zapojil do restartu známé značky? Přece jen jste hlavně trenérem, dokonce máte mezi svěřenci i Jiřího Procházku.
Přišel za mnou dlouholetý sponzor organizace Fusion a bavili jsme se, jestli nechci někdy zorganizovat další turnaj. A celé se to seběhlo tak, že jsme se domluvili. Je tu podle nás zkrátka prostor k tomu, aby organizace znovu fungovala.

Jaká bude konkrétně vaše úloha?
Celkově turnaje poskládat, připravit a uspořádat.

Takže matchmaker (sestavuje zápasy, pozn. red.) i promotér, je to tak? 
Ano. A ještě hledač peněz. (směje se) Celkově ale chceme rozjet pravidelnou ligu.

Současní fanoušci bojových sportů si už možná nepamatují, kdo všechno pod touto značkou v minulosti zazářil. Můžete připomenout pár jmen?
Tím nejznámějším je samozřejmě Jiří Procházka, který u nás zápasil třeba s Darkem Stošičem. Pak také Matěj Peňáz, a to hlavně v postojových zápasech. Mezi dalšími Jan Gottvald, Ondřej Raška, Andrej Kalašnik nebo i David Kozma.

A následující turnaj se odehraje v kleci, nebo v ringu?
V kleci. Ale řešíme teď s boxery, že bychom posunuli Fusion i tímto směrem a dělali bychom pak i akce s ringem.

Na které zápasy zářijového turnaje byste upozornil?
Určitě na hlavní duel Teo Mikelič vs. Mohammad Khalil. Mikelič je veterán organizace Glory a zápasil už i na česko-slovenské scéně. Khalil žil dlouhá léta v Thajsku, kde má odzápaseno přes padesát soubojů. Potom bude určitě stát za to duel Jan Juříček a Josef Talafous. To jsou dva špičkoví čeští zápasníci, kterým se zatím nedostávalo tolik pozornosti, kolik by si zasloužili. Ale oba odvedou skvělý výkon a jsou na tom technicky výborně. Dojde tam také na profesionální premiéru Tagira Machmudova, jenž mezi amatéry skvěle reprezentuje Českou republiku, stal se dokonce juniorským mistrem světa a Evropy.

Mohlo by se zdát, že organizací bojových sportů už je v Česku dost. Čím se budete chtít od ostatních odlišit?
Budeme mixovat jak zápasy v MMA, tak i podle Fusion rules – pravidel thajského boxu v malých rukavicích – což slibuje skvělou podívanou. Máme navíc dohodnutou spolupráci s organizací Oktagon, takže nepůjdeme nijak proti ní, ale budeme fungovat v součinnosti. A určitě někdo z Fusionu bude moci v budoucnu podepsat smlouvu s Oktagonem nebo s nějakou jinou velkou zahraniční organizací. V tuto chvíli jednáme s organizací Rizin, vazby máme i na UFC.

Půjde tedy o líheň talentů.
Ano, budou u nás dostávat prostor budoucí hvězdy a my budeme hrdi, že začaly právě u nás.

Tagy:
premiéra Jiří Procházka Česko David Kozma Martin Karaivanov OKTAGON MMA Mohammad Khalil Fusion Matěj Peňáz