V Oktagonu na bojovníky září světlo celého světa, říká Novotný. Není to garážová věc

Ondřej Novotný

Neruda a Novotný o poslední Štvanici: Umíme prásknout dveřmi a jít. Čekají nás větší věci

Expanze Oktagonu do Německa probíhá úspěšně, nyní je na řadě Anglie. Nebude to ale snadné. „Když chceme hrát s velkými kluky a proti nim, musíme být připraveni na vše,“ říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS český šéf Oktagonu Ondřej Novotný, který byl nedávno jako jeden z pěti nominován coby nejlepší promotér světa.

Na úspěchu Oktagonu mají velký podíl česko-slovenští fanoušci. To často svorně zmiňují oba promotéři Ondřej Novotný a Pavol Neruda. Nyní mají podporovatelé tuzemského MMA šanci překvapit celý svět. Organizace je totiž zmiňována v souvislosti se čtyřmi nominacemi v prestižních cenách The World MMA Awards.

ČTĚTE TAKÉ: Promotéři Oktagonu po Štvanici: Umím prásknout dveřmi, říká Novotný. Čekají nás větší věci

Jaké to bylo dozvědět se o nominacích na The World MMA Awards?
Měl jsem z toho opravdu velkou radost, zvlášť za Louise Glismanna (nominován za nejlepší submisi, pozn. red.) a Johna Hathawaye (za nejlepší comeback, pozn. red.). Za to, že ti bojovníci vidí, že na ně světlo svítí a mají v Oktagonu šanci oslovit něčím speciálním, co k nim patří. Že se nejedná o nějakou garážovou věc, ale že to skutečně oceňuje celý svět bojových sportů. A největší radost jsem měl z nominace pro Oktagon jako takový (za nejlepší organizaci, pozn. red.), protože to je práce celého týmu.

Nominován jste také vy jakožto promotér, byť Oktagon má dva. Co říkáte na to, že jste byl vybrán vy a ne Pavol Neruda? Podobně je tomu v případě KSW, kde byl nominován jen Maciej Kawulski.
Beru to tak, že tentokrát to vyšlo na mě. On byl v minulosti také několikrát nominovaný Martin Lewandowski (jeden z šéfů polské KSW, pozn. red.) a teď nominovali Macieje… Když jsme se o nominacích dozvěděli, byl můj první dotaz, jestli nejde udělat, abychom tam byli s Palem, protože to vnímám jako společnou nominaci. Je tam moje fotka a jméno, ale reálně je pro nás oba.

A ve kterých kategoriích vidíte největší šanci, že se nominace promění v triumf?
Asi nejmenší pravděpodobnost je u toho, co bychom nejvíc chtěli, a to je organizace roku. Ale zároveň říkám, že máme bláznivé fanoušky, takže si umím představit, že kdyby lidé fakt hlasovali, mohli bychom klidně vyhrát. Protože takových sto tisíc hlasů by na vítězství určitě stačilo. Jde tedy o to, jak moc zabereme, nicméně reálně je světový dopad někde jinde. Ale věc, která rozhodně bourá hranice, je Glismann a určitě i Hathawaye. Protože John dostal hodně lásky od světových médií už za fakt, že se vrátil. Za celý svůj příběh. A u Glismanna je třeba ocenit, že udělal něco, co se nikdy v historii nestalo. Proto si myslím, že by to mohlo dopadnout. Je to tak krásný moment pro každého milovníka MMA, že není podstatné, kde se stal.

Chápu.
Navíc tomu přispívá, že když se na to lidé podívají, uvidí i narvanou O2 arenu, a ne nějakou malou halu nebo tělocvičnu. Pro nás to má ohromný dopad. Miliony lidí zjistí, kde se to děje a řeknou si: „Ohromná akce, proč ji neznám?“ A začnou pátrat, což se opravdu děje. Má to samozřejmě i spoustu dalších benefitů, které s tím přicházejí.

O nominacích jste se dozvěděli krátce po dvojitém turnaji na Štvanici, je to tak?
Myslím, že hned den po, což bylo super, zapadlo to do celého týdne. Oba turnaje se nadmíru povedly. Opravdu skvělá rozlučka s tím místem. A pak přišla informace o nominacích, tím pádem to byl pro celý tým super týden.

Asi si nemusíme říkat, že by v malém česko-slovenském rybníku nebyla brutální závist a pořád nějaké nesmyslné kecy.

Jaký dopad mohou mít nominace celkově pro české MMA? Mohlo by to podle vás změnit i vnímání tohoto sportu například u velkých obchodních partnerů?
Určitě. Jde to ruku v ruce se vším. Se super pozitivními věcmi, ale i s některými zdánlivě negativními. Například to ještě více ukázalo na některé bojovníky, které jsme vybudovali a zajímají se teď o ně jiní. Někteří zápasníci si také například řeknou, že máme víc peněz a budeme se zase znovu bavit o každé koruně. Ale tak to ve světě byznysu chodí, nic nemá jenom jeden dopad a pozitiva s sebou přinášejí i nějaké problémy. Ale toho dobrého je daleko víc. Například když teď jdeme do Anglie, tak nám to hodně pomáhá. Jsme nominovaní, zatímco Cage Warriors (irská organizace, pozn. red.) ne. Celkově tím jde povědomí o organizaci nahoru. Všichni, kdo mluví o bojových sportech, speciálně o MMA, to komentují a zmiňují. Takže stoupá znalost značky a naše schopnost prodat lépe a dráž reklamu sponzorům.

Když zmiňujete, že to nese i nějaká negativa… O tom jste mluvil i před turnajem na Štvanici. Je to opravdu tak, že se ještě někdo snaží Oktagonu škodit?
To je bohužel takové české téma. Asi si nemusíme říkat, že by v malém česko-slovenském rybníku nebyla brutální závist a pořád nějaké nesmyslné kecy. Je to prostě tak. Než aby to všichni otočili ve svůj prospěch, snaží se pořád vymýšlet nějaké kauzy… Jako například, že ten a ten bojovník z Oktagonu odchází. My už se k tomu ale raději ani nevyjadřujeme.

Z pohledu diváka je nyní období, kdy se nic moc neděje. Další akci budete mít až 16. září ve Frankfurtu. Co teď v organizaci aktuálně řešíte?
Teď se chystáme hlavně na turnaj v Anglii (4. listopadu, pozn. red.), protože už máme vyprodaný Frankfurt. Tím pádem se okamžitě začne všude na sociálních sítích promovat hlavně turnaj v Bratislavě (7. října, pozn. red.) a v Kolíně nad Rýnem, kde je to pro nás extrémně důležité, protože tam je největší německá hala. Bude zásadní, když se nám podaří vyprodat Lanxess Arenu v době, kdy je v Kolíně karneval. V Manchesteru s námi zase trochu vyběhli se smlouvou. Takže tři týdny před nás dali boxerský turnaj, na kterém bude KSI, Tommy Fury a Logan Paul. Ale tak to je, když chceme hrát s velkými kluky a proti nim, musíme být připraveni na podobné věci. Pro nás je teď důležité skvěle odkomunikovat turnaj v Anglii a všechny projekty, o kterých jsme mluvili. Budeme přitom i v televizích, o kterých se boxerským turnajům ani nezdá. Takže uvidíme. Je to zase dobrodružství.

Opravdu pro vás může mít boxerská akce tři týdny před vaším turnajem nějaký nepříjemný dopad? Fanoušci se vydají z peněz?
Jaká je ochota chodit co tři týdny do haly na bojové sporty? To je zkrátka otázka, na kterou dostaneme odpověď. Bojujeme o stejného zákazníka. A lidé se budou muset rozhodovat, jestli jít na akci, kde bude KSI, který je v Anglii největší hvězdou YouTube, anebo – když to přeženu – na MMA, kluky, které možná ještě neviděli. To je samozřejmě výzva, jež je před námi.

Ještě se vrátím k tématu nominací v The World MMA Awards. Hlasovat může opravdu kdokoliv, takže se ukáže, jak silní dokážou být čeští fanoušci ve světové konkurenci, je to tak?
Určitě. Ale už samotná nominace je výraznou měrou ocenění fanoušků. Kdyby nechodili na naše turnaje a tolik se nezajímali, nic z toho není. Ocenění diváků je základ. A teď jde o to, jak si to ještě uděláme hezký. Budeme samozřejmě rádi za každý hlas, který případně dostaneme. Kdybychom ale cokoliv vyhráli, bude to o to fantastičtější.

Tagy: