Povodně změnily obce v Česku k nepoznání. Hladiny během těžké noci rostly, kde je nejhůře?

Povodňová situace v Opavě

CNN Prima News - živé vysílání

Hladiny řek v noci nadále rostly. Nejdramatičtější situace je v Moravskoslezském kraji a na severu kraje Olomouckého, rozvodněné řeky dělají problémy také na jihu Čech. Na Prachaticku voda v noci přetekla hráz vodní nádrže Husinec. Radnice v Českém Těšíně na Karvinsku nařídila nad ránem evakuaci centra města a ulice Na Olšinách. Nadále stoupá řeka Opava, ve stejnojmenném městě vyhlásila radnice v sobotu evakuaci sídliště Kateřinky.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Krnovská radnice nařídila evakuaci Dolního Kostelce a dalších 13 ulic. Jde o 1000 lidí. V Moravskoslezském kraji bylo podle údajů ze sobotního večera evakuováno asi 3000 lidí. Evakuace hrozí v neděli také v Podhradí nad Dyjí na Znojemsku či v Rajhradicích a Opatovicích na Brněnsku. Pršet má na severovýchodě země minimálně do pondělí.

SLEDUJTE VEŠKERÉ DĚNÍ MINUTU PO MINUTĚ ON-LINE

Hasiči za poslední tři dny řešili téměř 6000 událostí. Komplikace jsou na silnicích i na železnici. Rozbouřená řeka Bělá odřízla v noci severní cíp Olomouckého kraje. Voda podemlela hlavní silnici I/44 vedoucí od Jeseníku směrem na Českou Ves, Písečnou a Mikulovice. Česká Ves se zhruba 2500 obyvateli je odříznutá od světa. Povodeň přerušila provoz na železničním koridoru mezi Olomoucí a Ostravou. V Ostravě je uzavřena dálnice D1, kterou zaplavila voda ve Svinově.

Stupeň povodňové aktivity platil ráno na 257 místech. Téměř na třetině z nich byl vyhlášen nejvyšší třetí stupeň nebo stupeň, který Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) označuje jako extrémní povodeň.

Nepříznivý vývoj očekávají hydrometeorologové nadále na tocích, které odvodňují Jeseníky, a také na Ostravsku. Velká voda nadále hrozí v povodí horní a střední Moravy, tocích, jež odvodňují Beskydy a Šumavu, rovněž i na Pardubicku. V Praze hladina Vltavy nadále stoupá. Bezprostřední ohrožení hlavního města povodní ale nehrozí.

Hladiny řek jsou na vzestupu od pátečního večera, situace se s pokračujícím deštěm zhoršuje, v posledních hodinách ale řeky s povodňovým stupněm přibývají pomaleji. Třeba v Libereckém kraji v noci pršelo jen slabě a hladiny toků se většinou vrátily do normálu.

Reportér CNN Prima NEWS Jakub Říha popisuje přímo z místa, v jaké míře se rozlila řeka Opava

Tagy: