Velké zklamání. Rozhodnutí soudu v kauze Michalákové je absurdní, zlobí se Zdechovský

Eva Michaláková

Kauza rodiny Michalákových

Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v kauze Evy Michalákové je absolutně absurdní a nepřijatelné, hodnotí verdikt europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Rozsudek chce ještě podrobně prostudovat a zjistit, čím přesně soudci argumentovali v neprospěch české matky, které norské úřady odebraly její syny. Ve vysílání CNN Prima NEWS konstatoval, že čtvrteční rozuzlení hodnotí jako velké zklamání.

Norská sociální služba rozhodla o odebrání dětí českým manželům Michalákovým a o jejich umístění do přechodné pěstounské péče 18. května 2011. Důvodem opatření úřadu bylo podezření z mateřské školy, že otec syny sexuálně zneužívá. Policie začala vyšetřovat otce i matku, podezření se ale nepotvrdilo, případ byl v lednu 2013 odložen. Manželé se později rozvedli, Michalák se k případu dětí na rozdíl od exmanželky vyjadřoval jen vzácně.

„Musíme ten verdikt ještě zanalyzovat. Je poměrně dlouhý, musíme kouknut, jaké jsou přesně důvody odmítnutí stížnosti. Je to samozřejmě velikánské zklamání,“ neskrýval rozhořčení nad rozhodnutím evropského soudu europoslanec Tomáš Zdechovský.

Věří, že Eva Michaláková nic neporušila a ani nebyla podezřelá z toho, že by dětem ubližovala – připomněl, že se podezření týkala primárně jejího bývalého muže. „Děti nemohla 10 let vidět. Pro mě je to absolutně absurdní a nepřijatelné,“ pokračoval ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podotkl, že evropský soud zároveň rozhodl o kauze holčičky, která byla odebrána neslyšící matce. Ačkoliv jde o podobný případ, zde soudci nejenže vyhověli slovensko-norskému páru, ale také mu přiznalo odškodnění za postup norských úřadů.

S Michalákovou je Zdechovský v kontaktu, obě strany nyní budou podrobně zkoumat verdikt evropského soudu, než se pokusí posunout případ dál.

„Myslím, že samotná paní Michaláková bude veřejně komunikovat, jaké další kroky učiní. Pracuje několik let s dětmi. To je ten paradox, že může vychovávat cizí děti, ale své vlastní nemůže. Určitě se s ní spojím,“ řekl na závěr europoslanec.

Tagy: