Velký pes do bytu nepatří? Odbornice vyvrací zažité mýty o výběru psa

Rozhodnutí pořídit si psa může být jedním z nejlepších rozhodnutí vašeho života, ale neunáhlete se. Správně zvolené plemeno a vyhovující povaha psa vám mohou ušetřit mnoho komplikací. Naučte se vyhýbat nejčastějším chybám nových majitelů a zjistěte více o psí adopci.

‚‚Při výběru psa je klíčové brát v úvahu váš životní styl a potřeby,” radí psí trenérka Jana Bučilová, která se jako výcvikář orientuje na lovecký výcvik. ‚‚Pokud jste aktivní a rádi trávíte čas venku, mohou být pro vás ideální energická plemena, například retrívr nebo border kolie. Naopak, pokud upřednostňujete klidnější životní styl a odpočinek doma, zvažte menší plemena s nižší aktivitou, jako je buldok nebo mops,“ vysvětluje Jana Bučilová.

Štěně nebo dospělák?

Před příchodem nového člena do domácnosti je zásadní zvážit jeho potřeby a to, jak se budou shodovat s vašimi. Každé plemeno má své specifické vlastnosti a nároky. Pro starší lidi se obvykle doporučuje pořízení již dospělého psa, z chovatelské stanice nebo útulku. Dospělí psi jsou předvídatelnější co do velikosti, temperamentu a energie. Obecně potřebují méně výcviku a jsou méně nároční než štěňata, takže se lépe hodí pro seniory, kteří hledají společnost bez další práce spojené s výchovou mladého psa.

Pokud uvažujete o pořízení štěněte, nezapomeňte si zjistit průměrnou délku života daného plemene – pomůže vám to lépe odhadnout, jak velký závazek na sebe berete. Rozhodnutí o novém psím parťákovi by mělo zahrnovat i otázku, zda zvládnete péči o větší nebo menší plemeno, a zda máte kolem sebe lidi, kteří vám v případě potřeby pomohou s péčí o psa, když nebudete doma. Klíčovým faktorem je také, kde žijete. Pokud bydlíte ve městě bez snadného přístupu do přírody, plemena s vysokými nároky na pohyb nemusí být tou nejlepší volbou.

Na velikosti nezáleží

V souvislosti s výběrem a chovem psů stále přetrvávají některé zastaralé názory. Například, že do bytu patří spíše malý pes. Velikost psa ale není tím rozhodujícím faktorem, jestli bude v bytě spokojený. Dalším z rozšířenějších mýtů je, že malý pes automaticky znamená méně náročnou péči.

„Velký pes může být v bytě šťastný – stačí, aby se mu majitel věnoval a poskytl mu dostatek pohybu a pozornosti. Naopak, pes s velkou zahradou, ale bez dostatečného kontaktu a péče, se může cítit opuštěně. Nezáleží na velikosti psa, ale na tom, kolik lásky a péče mu věnujete, " vysvětluje Jana Bučilová.

Druhá šance v podobě adopce

Plemeno již máte vybráno a řešíte, odkud pejska pořídit? Adopce psa z útulku je skvělý způsob, jak si přivést domů nového společníka, ale důležité je vybírat s rozvahou. ‚‚Lidé si často vybírají své parťáky podle vzhledu, a to i v útulcích. V 99 % případů je první, co lidi zaujme, fotka pejska,” říká Anežka Jedličková, z psího útulku Voříškov a dodává, „Adopce je skvělá, ale je nutné volit především podle povahy a energie psa. Aktivní pes u páníčka pecivála šťastný nebude, a ani majitel pak nebude spokojený, " vysvětluje.

Psí trenérka také doporučuje, aby se noví majitelé s pejskem párkrát prošli mimo útulek.  Získají tak lepší představu, zda je pes pro ně vhodný. Uvidí, jak chová v cizím prostředí, jaký má temperament.

„Zaměstnanci dobrého útulku vám rádi poskytnou veškeré informace o konkrétním pejskovi a umožní vám nezávazné návštěvy, aby měli jistotu, že se k sobě hodíte," doplňuje Anežka Jedličková z útulku Voříškov.

Pevnější zdraví a dlouhověkost

Adopce psa z útulku přináší mnoho výhod, nejen pro zvíře, ale i pro majitele. Vedle nezměrné vděčnosti, kterou adoptovaný pes projevuje, mají kříženci často pevnější zdraví a dožívají se delšího věku. „Je důležité zjistit co nejvíce informací o minulosti adoptovaného psa, aby byl přechod do nového domova co nejhladší," radí Anežka Jedličková. „Pečlivě si prostudujte jeho životní příběh, původ a zdravotní stav, abyste měli představu, čím si pejsek prošel," dodává.

„Zatímco rodokmen vám dává určitou předvídatelnost, pokud jde o vzhled a temperament, adopce psa může být stejně obohacující, i když existuje několik nejistot. Nejdůležitější je vyhnout se nelicencovaným chovatelům a neetickým prodejcům,“ říká Jana Bučilová.

Světový den zvířat

Podpora adopcí a útulků je stále více v popředí zájmu, a to nejen mezi odborníky. Významnou roli hraje Světový den zvířat, který se slaví 4. října. Byl založen v roce 1925 a inspirován svatým Františkem z Assisi, patronem zvířat. Od té doby se rozrostl v celosvětovou oslavu, která vybízí ke zlepšení životních podmínek zvířat.

Do pomoci se zapojují i firmy. „Naši kolegové se aktivně podílejí na podpoře útulků a k příležitosti Světového dne zvířat letos pořádají po celé střední Evropě akce na jejich podporu, a to za účasti více než 80 zaměstnanců firmy Mars,” říká Roland Marton, manažer značky Pedigree, která spadá do portfolia společnosti Mars pro střední Evropu. „Dlouhodobě podporujeme útulky pro zvířata a řešíme problematiku zvířat bez domova, což je v souladu s naším cílem vytvořit lepší svět pro zvířata,“ dodává Roland Marton.

3 základní pravidla pro úspěšný trénink

  1. Klíčem je důslednost: Stejně jako je důslednost klíčová při výchově dětí, je stejně důležitá i při výcviku psů. Chcete-li psovi pomoci pochopit a dodržovat pravidla, stanovte jasné zásady a držte se jich. Tím vytvoříte stabilní prostředí a podpoříte pozitivní chování.
  2. Pravidelnost: Efektivní trénink vyžaduje pravidelný nácvik a trpělivost. Nastavte realistická očekávání a zavažte se k soustavnému tréninku. Tento přístup pomáhá psovi učit se povely postupně a buduje pevné základy správného chování.
  3. Pozitivní posilování: Soustřeďte se na jemné vedení psa, nikoli na trestání. Přizpůsobte výcvik potřebám a povaze svého psa a zdůrazněte pozitivní posilování formou odměn.

Odborníci

Jana Bučilová se specializuje na výchovu, socializaci a převýchovu psů s problémovým chováním. Je jednou z prvních odbornic v ČR, která propojila lovecký výcvik s tzv. dummy tréninkem. Od roku 2014 se věnuje přípravě psů na různé typy loveckých zkoušek a working testů. Pravidelně pořádá výcvikové pobyty a vede psí hotel. Jejím cílem je budování harmonického vztahu mezi lidmi a jejich psy, založeného na vzájemném porozumění a spolupráci.

Anežka Jedličková je jednou ze zakladatelek psího útulku Voříškov, který naleznete nedaleko Prahy – u obce Zbuzany. Útulek funguje již devět let a jeho vizí je budovat zařízení, které budou mít zvířata rádi a kde se jim dostane lásky a péče. To vše udržitelně a s respektem k životnímu prostředí.

Tagy: