Vémola řekl, proč vyzval Kincla, i když si to maminka nepřála. Slíbil poslední zkažené Vánoce

Oktagon 47: Karlos Vémola vs. Pavol Langer

Karlos Vémola: Po vyzvání Kincla mi hned volala maminka

Sedm sekund. Karlos Vémola si na turnaji Oktagon 47 v Bratislavě připsal bleskové vítězství a stanovil tak nový rekord organizace. Slovenskému soupeři Pavolu Langerovi projevoval český Terminátor respekt už před bojem. A po výhře udělal mimořádné gesto. Speciální bonus pět tisíc eur (přes 120 tisíc korun) za výkon večera daroval právě rivalovi. „Protože se na tenhle zápas určitě tvrdě připravoval. Nechci, aby ho to odradilo,“ říká osmatřicetiletý bijec v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Nemáte pocit, že váš soupeř Pavol Langer prohrál už psychicky? Že zkrátka podlehl tlaku, který zápasy s vámi znamenají?
To může vědět jenom on a je docela možné, že ano. Určitě to byl největší tlak, jaký kdy měl. Byl na domácí půdě, hodně lidí mu tam fandilo, favorizovali ho proti někomu, jako jsem já. Do hlavy se mu to dostat mohlo, ale to je spíš otázka na něj. Jsem zvyklý s tím pracovat. Všechny moje zápasy jsou takto vyhrocené. A každý se s tím vypořádává jinak.

ČTĚTE TAKÉ: Vítěz Vémola má zájem o velkou trilogii. Kincl chce zatím klid, dostal i slovenskou nabídku

Bylo opět znát, že umíte rozvířit dění. Nejen že zápas proběhl bleskově, pak jste hned udělal velkou výzvu. Navíc jste věnoval bonus za výkon večera právě soupeři. Je to něco, nad čím jste uvažoval dopředu?
Ano, přemýšlel jsem o tom. Byl jsem fakt přesvědčený, že ho porazím rozdílem třídy. Nemyslel jsem si teda, že takhle. Říkal jsem si, že tam jdu opravdu tlačit, jdu ho ukončit. A měl jsem takový tušení, že když mě lidi tak podceňují, že za to, když ho porazím ve stylu, bych si mohl zasloužit bonus večera. Tak jsem pak přemýšlel nad nějakou organizací, spolupracuju například s Petrou Deklevovou na různých charitách… A pak jsem si řekl, že asi nejlepší rozhodnutí je dát to Pavolu Langerovi, protože se na tenhle zápas určitě tvrdě připravoval. Nechci, aby ho to odradilo, ale aby makal dál. Je to pohodový frajer, má rodinu, dře. To byla taková pro mě nejlepší volba. A jsem rád, že jsem to udělal.

A jak dlouho dopředu jste zamýšlel, že po výhře vyzvete Patrika Kincla?
Měl jsem to na mysli už dlouho. Vlastně, když jsem se potkal s Ondrou Novotným (promotér Oktagon MMA, pozn. red.), ptal jsem se, jestli má pro mě někoho velkého na prosinec. Nikdo mě nenapadl. A říkal jsem si, že mě fakt čeká posledních pár zápasů a chci dělat už jen velké věci. Takže jsem chtěl to nejvíc, co tam může být. Když se podíváte na top desítku polotěžké váhy Oktagonu, kdo tam je? A když se podíváte do střední váhy, je tam on. Nemyslím si, že Oktagon může do O2 arény (turnaj Oktagon 51 proběhne 29. prosince, pozn. red.) přijít s něčím větším, než je Vémola vs. Kincl. To je nejvíc.

Oktagon se 4. listopadu vydá do Anglie. Tam vás nenapadlo zápasit, s ohledem na to, že jste tam dlouhou dobu žil?
Samozřejmě, že napadlo. V Anglii se klidně představím s kýmkoliv a rád, ale za té podmínky, že se představím i v pražské O2 aréně (29. prosince 2023, pozn. red). Chci zápasit doma v O2 aréně, to je pro mě nejvíc. Na konci roku, sváteční turnaj. Takže když mi dají zápas v O2 aréně, tak ho klidně udělám i v Manchesteru. Nemám s tím problém. Jsem rád aktivní, rád si na důchod přivydělám.

Kdybyste si měl tipnout, jak to dopadne s vaší výzvou směrem k Patrikovi Kinclovi… Myslíte, že na velkou trilogii opravdu dojde?
Nemyslím si. On sáhne po té jednodušší variantě, anebo bude mít zase hromadu nějakých hloupých výmluv, jako že on musel čekat na mě a tak dále. Úplně nepotřebuju zápasit s Kinclem, ale fakt chci dělat velký zápasy a chci fanouškům dát co nejvíc. Myslím, že to se mi povedlo teď v Bratislavě. A doručení trilogie předtím, než ukončím kariéru, je nejvíc, co můžu nabídnout. Jestli on nechce dělat velké zápasy a chce si prostě jen držet ten titul a zápasit jednou, dvakrát za rok, ať si dělá, co chce. Jasně jsem hodil výzvu, jsem připravený shodit váhu, jestli to bude chtít. Jestli ne, vymyslím si nějakou jinou výzvu. Jako třeba titulový zápas v těžké váze. Abych mohl být dvojnásobný šampion. Mně už je to jedno, chci už dělat jen velký a bláznivý věci. A tohle by velká bláznivá věc byla.

Jedny Vánoce to ještě přežijeme a potom budeme desítky Vánoc vzpomínat na to, jak to všechno krásně dopadlo.

Případnou trilogií riskujete fatální prohru. Po druhém zápase jste říkal, že máte skóre 1:1 a je vám to dál jedno. Teď by to mohlo být 2:1.
Mě to fakt nezajímá, ani kdyby to bylo 2:1 na jednu, nebo na druhou. Nemám to nastavené tak, že si s ním jdu něco vyřešit. Je mi to fakt jedno. Ale chci zápasit v O2 aréně. A vzhledem k tomu, že mě ještě čeká jeden nebo dva zápasy do konce kariéry, chci dělat velký věci. Není nic víc, po čem bych mohl sáhnout. Proto mi to přišlo jako jasná volba. Pokud mi dají někoho jiného, nic se neděje, ale už to nebude tak velký.

Ještě jedna věc. Říkal jste, že už nikdy nebudete hubnout do střední váhy (84 kg, pozn. red.), protože jste to slíbil mamince…
Taky mi hned volala. A tak jí říkám: Hele, maminko, neboj, on to stejně nepřijme. A jestli to přijme, tak není to důvod, abych se ještě jednou v životě nenažral. Byly by poslední zkažené Vánoce. Už se to grand finále blíží, už je to fakt za rohem. Jedny Vánoce to ještě přežijeme a potom budeme desítky Vánoc vzpomínat na to, jak to všechno krásně dopadlo a jak jsme to krásně uzavřeli.

Po velkém finále si jednou chcete pořídit slona. Ale co si hodláte koupit za odměnu teď po výhře nad Langerem?
Pojedu se podívat na jednu krásnou samičku orla bělohlavého. Pořídím si tedy orla, strašně mě fascinuje. Je to neuvěřitelný dravec. Zase mě to posune o kousek dál. Musím si udělat myslivecké zkoušky, abych měl sokolnické zkoušky, abych měl oprávnění s ním lítat a věnovat se mu… Ale bude to další věc, která mě bude neuvěřitelně bavit, krmit takového dravce. Tak se na to ohromně těším.

Tagy:
Anglie Vánoce Bratislava MMA Karlos Vémola Patrik Kincl O₂ arena OKTAGON MMA