Verstappen posunul rekord, sezonu završil výhrou v Abú Zabí. Druhý skončil Leclerc

Závěrečnou Velkou cenu Abú Zabí formule 1 vyhrál již jistý mistr světa Max Verstappen z Red Bullu. Druhý dojel Charles Leclerc z Ferrari, který za sebou udržel rivala Sergia Pereze a obsadil stejnou příčku i v konečném pořadí mistrovství světa. Třetí Mexičan ztratil v cíli na monackého jezdce více než vteřinu a celkově je třetí s mankem tří bodů.

Pětadvacetiletý Verstappen získal letos 15. vítězství a posunul vlastní rekord v počtu triumfů v jedné sezoně. Nizozemský pilot vybojoval 35. triumf v kariéře, a zakončil tak úspěšně sezonu, v níž si zajistil už čtyři závody před koncem druhý mistrovský titul.

Bod za desáté místo bral čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Aston Martinu, který absolvoval poslední závod F1 v kariéře. Do cíle naopak nedojel kvůli technickým potížím sedminásobný šampion Lewis Hamilton z Mercedesu a poprvé v kariéře skončil v sezoně bez jediného vítězství.

Závěrečný závod tohoto ročníku příliš vzruchu nepřinesl. Po startu udržel vedení Verstappen před Pérezem a Leclercem. Na čtvrté místo se posunul Hamilton, Brit ale začal později ztrácet a propadl se na šestou příčku.

Hamilton nedokončil, Schumacher opět boural

Jako první odstoupil ve 29. kole dvojnásobný světový šampion Fernando Alonso, který se loučil s týmem Alpine. Jednačtyřicetiletý Španěl bude v příští sezoně působit v Aston Martinu.

V polovině závodu stále vedl Verstappen před Pérezem. Ve 34. kole absolvoval Mexičan druhou zastávku v boxech a klesl na šesté místo, věřil ale, že mu v závěru čerstvé pneumatiky pomohou v boji o druhou příčku.

O pět kol později havaroval Mick Schumacher s Nicholasem Latifim. Oba jezdci, kteří se v příští sezoně na startu F1 už neobjeví, pokračovali v závodě dál. Schumacher obdržel trest pěti vteřin.

Dvaatřicetiletý Pérez v závěru zrychloval, jeho manko na Leclerca však neubývalo tak rychle, jak si představoval. Teprve v posledním kole snížil Mexičan ztrátu pod dvě vteřiny, k závěrečnému útoku se ale nedostal.

Díky odstoupení Hamiltona tři kola před koncem se na bodovanou desátou příčku dostal Vettel. Německý jezdec se na cílové rovince rozloučil s fanoušky tzv. donuty – smyky o 360 stupňů.

Tagy:
Ferrari Formule 1 Aston Martin sport Sebastian Vettel Charles Leclerc Red Bull Max Verstappen Sergio Pérez Abú Zabí Grand Prix Abú Dhabí