Verstappen si připsal další vítězství. Velké ceně Bahrajnu F1 kralovali jezdci Red Bullu

Nizozemský jezdec Max Verstappen z Red Bullu vyhrál úvodní Velkou cenu Bahrajnu a vykročil za obhajobou titulu v mistrovství světa formule 1. Trojnásobný šampion porazil o více než 22 sekund týmového kolegu Sergia Péreze z Mexika a spolu s ním zopakoval na okruhu v Sáchiru loňský double. Třetí byl Španěl Carlos Sainz z Ferrari.

Šestadvacetiletý Verstappen vyhrál úvodní Grand Prix sezony stylem start-cíl. V Bahrajnu triumfoval podruhé v kariéře a vybojoval 55. vítězství v F1. Navázal zároveň na výkony ze závěru loňského ročníku, v němž vyhrál 19 z celkových 22 závodů. Zvítězil v osmé Velké ceně za sebou. Získal i prémiový bod za nejrychlejší kolo v závodě.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko a Bělorusko si na hokejovém mistrovství světa nezahrají ani příští rok. Stopka je delší

„Neuvěřitelné. Dneska (v sobotu, pozn. red.) to bylo lepší, než jsem čekal. Byli jsme hodně rychlí a závod jsem si fakt užíval. Vyhnuli jsme se všem potížím a je to dobrý vstup do sezony. Nemohlo to být lepší,“ řekl před televizními kamerami Verstappen.

Spokojený byl také druhý Pérez. „Získali jsme maximum, co šlo. Bylo důležité správně pečovat o pneumatiky. Z dnešního závodu si můžeme hodně vzít. Je to skvělý způsob, jak začít sezonu,“ uvedl Pérez.

Za třetím Sainzem dojel týmový kolega Charles Leclerc. Bodovali také oba piloti Mercedesu: George Russell byl pátý a Lewis Hamilton sedmý. První desítku uzavřela dvojice jezdců Aston Martinu. Devátý skončil Fernando Alonso, desátý Lance Stroll.

„Začátek nebyl ideální, ale poté se mi podařilo zajet pneumatiky a získat rychlost, abych se dostal na stupně vítězů. To, že jsem se na konci držel i Red Bullu, bylo příjemné překvapení. Pořád to není takové, kde bychom chtěli být, ale v porovnání s minulým ročníkem je to krok kupředu,“ podotkl Sainz.

Závod v Bahrajnu se jel kvůli blížícímu se ramadánu netradičně v sobotu. Stejný program bude příští týden při Velké ceně Saúdské Arábie.

Verstappen uhájil pozici před Leclercem

Vítěz páteční kvalifikace Verstappen ubránil po startu vedení před Leclercem. „Byl to dobrý start. V první zatáčce to bylo těsné, ale poté jsem se už jen soustředil na náš závod,“ řekl Verstappen.

Šestadvacetiletý monacký pilot Leclerc druhé místo neudržel dlouho. Ve třetím kole se před něj dostal Russell a později jej předjeli i Pérez a Sainz. Ve 12. kole začali jezdci měnit poprvé pneumatiky. Leclerc se vrátil zpět před Sainze, Španěl se ale při nájezdu do 18. kola znovu na týmového kolegu dotáhl a podruhé ho předjel. Později se dostal až na třetí místo za Verstappena a Péreze.

V dalším průběhu se pořadí neměnilo. Zatímco první tři jezdci drželi pozice, v závěru se o čtvrté místo utkali Leclerc s Russellem. Deset kol před koncem využil pilot Ferrari soupeřova zaváhání a udržel čtvrtou příčku až do cíle.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Z jízdy formulí po pražském okruhu se nikdo zpovídat nebude

Tagy: