Historický moment: Vesmírná mise SpaceX končí. Soukromá loď dopravila astronauty na Zemi

Kabina společnosti SpaceX v neděli bezpečně dopravila na Zemi čtveřici astronautů.

Astronauti jsou nazpět (zdroj: CNN Prima NEWS)

Kabina společnosti SpaceX v neděli bezpečně dopravila na Zemi čtveřici astronautů, kteří strávili téměř půl roku na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) při první plnohodnotné misi vesmírného plavidla vlastněného soukromou společností. Loď Crew Dragon Resilience po odkladech nad ránem místního času (těsně před 9:00 SELČ) přistála na hladině Mexického zálivu nedaleko pobřeží Floridy.

Na palubě byli američtí astronauti Michael Hopkins, Victor Glover a Shannon Walkerová a jejich japonský kolega Soiči Noguči. Přistání bylo původně naplánované na středu, kvůli nepříznivé předpovědi počasí ale bylo odloženo nejdříve na sobotu a následně na konečný termín v sobotu v noci.

Podle agentury AP přinesl pro americkou vesmírnou agenturu NASA závěr mise s názvem Crew-1 první mořské přistání za tmy od mise Apollo 8 z konce roku 1968. Modul typu Crew Dragon se za pomoci padáků snesl na hladinu přesně podle plánu ve 2:57 místního času. Zpáteční let z ISS trval šest a půl hodiny.

„Vítáme vás zpátky na planetě Zemi a děkujeme, že létáte se SpaceX. Pro ty z vás, kdo jste členy našeho věrnostního programu, právě jste touto cestou nasbírali 68 milionů mil,“ žertovalo těsně po přistání řídicí středisko SpaceX. Kabina se čtyřmi astronauty pak byla rychle vyzvednuta z moře na palubu připravené lodi a krátce nato z ní posádka vystoupila.

„Je skvělé, čeho se dá dosáhnout, když se lidé spojí,“ řekl po návratu z orbitu astronaut Hopkins. Poradce SpaceX Hans Koenigsmann vyzdvihoval hladký průběh mise a řekl, že „to vypadalo jako zastávka závodního vozu v boxech než cokoli jiného“.

V září do vesmíru poletí civilní posádka

Kromě okolností přistání po zpátečním letu byla mise Crew-1 podle AP výjimečná i svou délkou. Trvala 167 dní, což je rekord pro posádky startující ze Spojených států. Předtím byla nejdelší 84 dnů trvající mise na kosmickou stanici Skylab z roku 1974.

Na ISS po odletu Hopkinse a dalších zůstalo sedm lidí včetně čtyř, kteří tam před týdnem dorazili v další kabině dodané společností SpaceX. Loď Crew Dragon Resilience začnou po návratu z oběžné dráhy technici na základně v mysu Canaveral připravovat na další let s lidskou posádkou, který je v rámci mise Inspiration 4 naplánovaný na září.

Při této příležitosti má ve stroji SpaceX poprvé vzlétnout civilní posádka. Z modulu se kvůli tomu bude odstraňovat mechanismus pro připojení k ISS, také se na něj bude instalovat nové okno. Další start stroje SpaceX s astronauty NASA se očekává v říjnu.

Tagy: