Blíží se konec vesnických obchodů? Zdražení potravin je pro ně likvidační

Vesnické obchody končí.

Končí vesnické obchody

Malé vesnické obchody se dostávají do existenčních problémů. Bez dotací by už dávno zanikly. Zdražení potravin může být poslední kapkou, kvůli které obchody budou muset zavřít. Lidem nezbývá nic jiného, než za nákupy vyrážet do měst, které jsou často vzdálené desítky kilometrů od jejich bydliště.

Neblahý osud potkal obchod v Keřkově u Přibyslavi na Vysočině, který musel skončit poté, co se prodavačka odstěhovala. Svým zákazníkům nechala vzkaz, že se jí po nich bude stýskat. „Co se týče jenom vybavení, budeme se pohybovat v šestimístných částkách, aby obchod mohl být obnoven,“ uvedl starosta obce Martin Kamarád. Nový nájemce prostoru se marně hledá, nepomohlo ani vyvěšení dvou inzerátů.

Obecní obchůdek ve Vísce u Chotěboře oproti tomu slaví již sedmé narozeniny. „V úterý jsou chlebíčky, přes to vlak nejede. Je teplá sekaná, ve středu bývají zákusky a v pátek zase chlebíčky,“ uvedla prodavačka Iva Lacinová. Provoz obchodu však není výdělečný. „Neříkám, že to je výdělečné. Je to lehce prodělečné, ale i tak jsme se rozhodli, že to provozovat budeme,“ vysvětlil starosta Ondřej Čapek.

Maloobchod ve Vísce má přitom vůči supermarketům výhodu. Prodavačka zákazníkům naservíruje kávu nebo poradí s výběrem hnojiva na zahradu. Zachovat obchod se podařilo i díky dotacím. „Letos i díky podpoře z Ministerstva průmyslu a obchodu navyšujeme podporu o milion korun na celkových 11 milionů, které v roce 2022 rozdáme,“ řekla náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová. Jen v kraji Vysočina v letošním roce o podporu zažádalo 157 obcí.

Tagy:
obchod Vysočina dotace maloobchod Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Keřkov Víska