Soláry jsou pro většinu rodinných domů nevhodné, tvrdí expert. Energii mohou i prodražit

Fotovoltaika je základem soběstačné domácnosti.

Béreš a Macenauer o trhu s energiemi

Solární panely se většině rodinných domů nevyplácejí, řekl ředitel strategie společnosti EGÚ Michal Macenauer v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS. Lidé podle něj zároveň nezohledňují, že pořizováním fotovoltaiky stoupají společnostem spravujícím energetickou síť další náklady, které se skrze poplatky promítají do koncových cen.

Podle Macenauera jsou podstatnou součástí růstu cen energií i dekarbonizační snahy. „To, co nám teď zvyšuje měrné náklady, tedy cenu distribuce a ostatních služeb, je, že nám v síti neroste poptávka. Také výrazně vlivem toho, že je spousta nové fotovoltaiky. Musíme síť upravovat, distributoři musí lít obrovské množství peněz do příprav na dekarbonizaci, má to velké náklady,“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stát příští rok zaplatí o 252 miliard více, než získá. Sněmovna schválila státní rozpočet

Proti očekávanému ušetření pořízením solárních panelů jde podle Macenauera růst poplatků promítnutých do koncové ceny. „Je to začarovaný kruh. Rodinný dům, ať už skoro jakýkoliv, vyjma těch energeticky velmi náročných s klimatizací, bazénem a podobně, vůbec není vhodné místo pro instalace fotovoltaiky,“ vysvětlil. Fotovoltaika je podle něj vhodnější pro firmy, které dokážou v podstatě veškerou její výrobu spotřebovat.

Macenauer zkritizoval i nastavení státní podpory pro solární energii. „Učinilo se rozhodnutí, že se to bude dotovat kolem 50 procent. Ta zhruba polovina nákladů se hradí z veřejných rozpočtů, a i tak je návratnost velmi bídná, nikdo nepočítá s výměnou komponent. Navíc každá domácnost, která si vyrobí elektřinu, za ni nezaplatí distribuční poplatky. Takže množství energie, se kterým se potom rozpočítává fixní náklad sítě, je mnohem vyšší – to je klasický vodárenský efekt (kdy se stejný objem nákladů rozpočítává na menší objem spotřeby, pozn. red.),“ doplnil s tím, že státní podpora mikro- a nanoinstalací fotovoltaiky může v budoucnosti přinést i další problémy.

K TÉMATU: Regulovaná část elektřiny zdraží o 65,7 procenta, zní z ERÚ. Koncové ceny se nemají příliš změnit

Tagy: