Rychnovskem se prohnalo další tornádo. Nic výjimečného, víc očí víc vidí, tvrdí experti

Ilustrační foto

Slabší tornádo na Rychnovsku

Na Rychnovsku se odpoledne objevilo slabé tornádo, potvrdil Český hydrometeorologický ústav. Vzdušný vír podle hasičů poškodil v okrajové části Rychnova nad Kněžnou několik domů a způsobil menší škody. Zasáhl rychnovskou část Lokot, nikoho naštěstí nezranil, uvedli hasiči na Twitteru. Nezisková organizace Czech Thunderstorm Research Association (CTRA) na Facebooku uveřejnila video od svědků události. Podle meteorologů se letos nad českým územím objevil tento nebezpečný úkaz devětkrát, v posledních čtyřech dnech dokonce počtvrté.

„Obyvatele Lokotu vyděsil vzdušný vír, který se krátce po 15. hodině prohnal okrajovou částí Rychnova nad Kněžnou. Jeho následkem došlo k poškození střech čtyř objektů, stržení plotu, poškození ohřevu bazénu či vyvrácení dopravní značky,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Radek Mencl. Zástupci organizace CTRA také uvedli, že ve 14:44 byla zachycena na video tromba z obce Synkov pohybující se tímto směrem.

„Další, opět velmi slabé tornádo, se vyskytlo odpoledne západně od Rychnova nad Kněžnou. Zaznamenáno bylo na přeháňce, opět bez bleskové aktivity,“ potvrdili meteorologové na sociální síti Twitter. Za poslední čtyři dny jde o čtvrté zaznamenané –⁠ v neděli bylo na Děčínsku a Nymbursku, v pondělí ve Fryštáku za Zlínsku.

Hasiči na místě pomáhali se zabezpečením a opravou poškozených střech, zajišťovali i odstranění popadaných stromů. „Z dostupných informací to vypadá na klasický vzdušný vír, zvedal tašky na střeše a podobně,“ hlásil z místa Mencl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další tornáda v Česku. Na Nymbursku rvalo střechy, na Ústecku zasáhlo střed obce

„I když by se mohl zdát tento nárůst výrazný, jedná se o výběrový efekt. Všechna tato tornáda byla zaznamenána veřejností a umístěna na několik stránek Facebooku, které dohromady mají přes 100 tisíc členů. Zcela jistě je tento zdánlivý nárůst oproti minulým letům způsoben právě tímto faktem. Více očí více vidí,“ uvedli meteorologové.

🌪️ Tornádo se dnes před 15. hodinou vyskytlo na Rychnovsku. Ve 14:44 byla zachycena na video tromba z obce Synkov, směrem na Lokot (Rychnov nad Kněžnou). V části obce Lokot jsou potvrzené škody na majetku (poničené střechy, zahrady, dopravní značení apod.). Video: Martina Novotná

Posted by Czech Thunderstorm Research Association on Wednesday, August 9, 2023

Středeční tornádo bylo podle nich v Česku letos deváté. „Nutno ale zmínit, že například v roce 2002 a 2006 jsme zaznamenali tornád osm. A to bylo v době před výrazným rozmachem sociálních sítí,“ uklidnili veřejnost odborníci na předpověď počasí. Dodali, že jakákoli souvislost například s případnou změnou klimatu je v tomto případě v současnosti neprokázaná.

Video, zachycující působení tornáda přímo v části obce Lokot. Autor: Obyvatel obce Máme k dispozici i druhé video, kde je zachycen vír přímo. Zatím ale nemáme souhlas autora k jeho zveřejnění. Rozměr tornáda byl velmi malý, z čehož plyne i lokalizace škod. Přesto v něm rotace byla poměrně silná.

Posted by Czech Thunderstorm Research Association on Wednesday, August 9, 2023

Tornáda v posledních dnech nezískala na síle a způsobila jen drobné škody. Na území Česka se jich ročně vyskytne jen pár, většinou slabých, některý rok se neobjeví žádné. Nicméně krátkodobá tornáda se podle meteorologů zřejmě vyskytují častěji, ale nemají žádného svědka. Výjimečná pak nastala 24. června 2021, kdy extrémní bouře spojená s tímto jevem zasáhla několik jihomoravských obcí na Břeclavsku a Hodonínsku a způsobila škody přibližně za 15 miliard korun.

PŘIPOMEŇTE SI: Tornádo se prohnalo Milánem

Tagy: