Odporný čin ruských vojáků. V zákopech popravili vzdávající se Ukrajince

Na sociální sítě se dostalo video zobrazující ruské vojáky, kteří popravili vzdávající se Ukrajince. Pravost videa posléze potvrdila ukrajinská armáda, která přidala podrobnosti o lokalitě, kde k vraždě došlo. Zastřelení vzdávajících se válečných zajatců je v přímém rozporu s Ženevskými úmluvami.

Video se objevilo například na sociální síti X, kam jej vložil ukrajinský blogger Ihor Lačenkov. „Rusové znovu porušují pravidla války společně s morálkou a lidskými právy, o které se nikdy nezajímali,“ napsal k videu.

Záběry z dronu ukazují situaci, při níž ruští okupanti se zbraněmi napřed míří zbraněmi na ukrajinského vojáka, který s rukama nad hlavou vylézá ze zákopu. Je jasné, že se vzdává. Poté si lehá tváří k zemi. Mezitím ze zákopu míří ven další Ukrajinec. V ten okamžik Rusové začali střílet, a to navzdory tomu, že se jejich protivníci vzdávali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinský voják zůstal zraněný několik dní v zákopech. Podívejte se na video.

Ukrajinská armáda později uvedla, že video je pravé a bylo pořízeno u obce Stepovovo v Doněcké oblasti, kde působil 45. ukrajinský samostatný střelecký prapor. „Rusové při průzkumu našli zemljanku, ve které byli naši muži. Ti se museli vzdát, protože neměli dostatek munice. Jakmile vyšel druhý z nich ven, oba (Ukrajince) je zastřelili,“ dodala ukrajinská armáda ve své zprávě.

Ukrajinci posléze oznámili, že ruští vojáci, kteří se popravy zajatců dopustili, byli později zlikvidováni.

Tagy:
válka armáda poprava zbraň sociální síť válečný zločin Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu