Pozemský ráj v plamenech. Australský ostrov Fraser hoří kvůli nelegálnímu táboráku

Ostrov Fraser je v plamenech.

Unikátní ostrov Fraser je v plamenech (Zdroj: AP)

Na největším písečném ostrově světa Fraser hoří už šest týdnů lesy a ostatní vegetace. Oheň se vymkl kontrole a devastuje lokaci, kterou mnozí nazývají pozemským rájem. Fraser ležící u východního pobřeží Austrálie je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Záchranáři museli z ostrova evakuovat turisty i zaměstnance organizace UNESCO. Hasiči se kusy dechberoucí přírody snaží zachránit všemi prostředky. S ohnivým živlem bojují na pevnině i ze vzduchu. Požární letouny pravidelně létají nad ostrovem a vylévají na plameny kaskády vody.

„Hasiči se ze všech sil snaží oheň uhasit, ale nemohou ochránit každou nemovitost. Lidé by neměli čekat, až hasiči přijdou k prahu jejich domu,“ uvedli požárníci pro americkou CNN.

Fraser se ocitl v područí živlů zřejmě proto, že na vyprahlém ostrově kdosi rozdělal nelegální táborový oheň, uvedla CNN. Jiskra pak pravděpodobně zažehla suchou vegetaci a katastrofě už se nedalo zabránit. Za šest týdnů spálil živel 76 tisíc hektarů ostrova.

Každoroční mohutné požáry v Austrálii způsobují mimo jiné vlny veder, které světadíl zasahují mezi prosincem a únorem, kdy v oblasti panuje léto. Hasiči mají se záchranou Fraseru plné ruce práce i kvůli tomu, že na ostrově fouká silný vítr, který rozšiřuje plameny. Podle meteorologů se situace během následujících několika dní nezlepší.

Na Fraseru se vyskytuje řada unikátních zvířecích a rostlinných druhů či průzračná jezera. Jde také o jediné místo na světě, kde roste deštný prales na písečném podloží.

Tagy:
Austrálie hasiči oheň prales UNESCO požár ostrov Fraser Světové dědictví UNESCO táborový oheň Fraser