Prezident Pavel, smrt Perryho i spaní na levém boku. Co Češi letos nejvíce googlili?

Co googlujete nejčasteji vy?

Co Češi nejvíce googlili v roce 2023

Internetový vyhledávač Google prostřednictvím aplikace Google Trends zveřejnil nejhledanější výrazy roku 2023 v Česku. Příliš nepřekvapí, že mezi osobnostmi kraloval prezident Petr Pavel či jeho rival z voleb a expremiér Andrej Babiš (ANO). Ze smutných událostí se lidé zajímali o smrt americko-kanadského herce Matthewa Perryho. Češi zároveň hojně zjišťovali, proč nespat na levém boku, či informace ke sbírce na nemocného Martínka.

Kategorii zaměřenou na Tuzemské osobnosti zcela nepřekvapivě ovládl prezident a bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel. Jeho prvenství je předvídatelné, neboť letos v lednu uspěl v prezidentských volbách. V těch porazil expremiéra Andreje Babiše, který se umístil hned za ním.

Za dvojicí prezidentských kandidátů se umístil filmař a moderátor Kazma Kazmitch, vlastním jménem Kamil Bartošek. Kazma letos zaujal svým filmem pojmenovaným „ONEMANSHOW The Movie“, který ve finále přesvědčil spousty lidí zapojit se do hry o miliony korun. Čtvrté místo obsadila Babišova manželka Monika, která se mohla stát první dámou České republiky, pokud by její choť uspěl v lednových prezidentských volbách. Kolem nich se točí i páté jméno žebříčku, je jím ekonomka Danuše Nerudová. Ta ve volbách skončila na třetím místě, aktuálně je lídryní kandidátky hnutí STAN do evropských voleb.

Událostí roku se rovněž podle očekávání staly právě zmiňované prezidentské volby, které tedy ovládl Petr Pavel. Také druhé místo nepřekvapí, protože jím je válka v Izraeli a Gaze, která započala v říjnu letošního roku a stále trvá.

Na třetí pozici se jako událost umístila sbírka agentury Donio na nemocného Martínka. Na teprve dvouletého chlapečka trpícího vzácným genetickým onemocněním se vybralo přes 150 milionů korun, díky čemuž může podstoupit nákladnou léčbu ve Francii. Následuje Rhodos. Na řeckém ostrově oblíbeném mezi českými turisty byly letos rozsáhlé a ničivé požáry. Pátá pozice náleží fastfoodovému řetězci Popeyes, který letos na podzim otevřel svoji první pobočku v Praze.

Kategorii nazvanou jednoduše Proč vyhrála poměrně překvapivá otázka – „Proč nespat na levém boku“. Následuje „Proč válka v Izraeli a Gaze“, na třetí pozici se pak Češi Googlu ptali „Proč volit Babiše“. Zaujme také čtvrtá pozice, na které je otázka „Proč světluška svítí“. Páté místo pak zjevně vyhledávaly zklamané duše po nepovedeném vztahu – „Proč ho nemůžu dostat z hlavy“.

České pořady i smutná loučení

Češi pak v kategorii Jak nejvíce volili „Jak volit“, což vlastně odpovídá hlavnímu ročnímu trendu – prezidentským volbám. Zajímavé pak je druhé místo, které je spjaté s čtvrtým. Na druhém místě se totiž umístilo „Jak podat daňové přiznání přes datovou schránku“, zatímco na čtvrtém „Jak zrušit datovou schránku“. Mezi tyto dvě věci se ještě vtěsnala otázka „Jak hluboko je Titanic“. Na pátém místě pak Češi vyhledávali „Jak vypadá svrab“.

Mezi Českými filmy a pořady triumfovala taneční show Stardance z dílny České televize. Na druhém místě je již zmiňovaný filmový snímek ONEMANSHOW The Movie od Kazmy, na třetím pak reality show Survivor od TV Nova. Čtvrtou pozici získal seriál od FTV Prima s názvem Eliška a Damián. Následuje další reality show Novy, Love Island.

V roce 2023 nás bohužel opustily další významné osobnosti. Google tak má i kategorii Smutná loučení. Mezi Čechy nejvíce rezonovalo jméno americko-kanadského herce Matthewa Perryho. Představitel Chandlera z milovaného seriálu Přátelé zemřel náhle na konci října ve své vířivce, kde se měl utopit. Na druhém místě se možná překvapivě objevilo jméno automobilového závodníka Kena Blocka, který zemřel letos v lednu při nehodě na sněžném skútru.

Třetí nejvíce vyhledávanou zesnulou osobností byla u Čechů zpěvačka Tina Turnerová, která letos v květnu ve svých 83 letech podlehla rakovině, se kterou roky bojovala. Dále Češi vyhledávali informace o nedávno zemřelém exministru zahraničí a bývalém prezidentském kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi, se kterým se národ rozloučil v sobotu 9. prosince, kdy se konal pohřeb se státními poctami. Za ním se umístil v srpnu zemřelý slovenský zpěvák a skladatel Vašo Patejdl.

Tagy: