TOP 10 zahraničních událostí roku 2023: Špionážní aféra, válka, rebelie i korunovace krále

Rok 2023 přinášel jednu třaskavou zahraniční událost za druhou. Přes pokračující válku na Ukrajině se pozornost světa upínala k čínským špionážním balónům, zemětřesení v Turecku, pádům bank nebo konfliktu v Izraeli. Co zásadního přinesl končící rok v kontextu zahraničních událostí?

Válka na Ukrajině v roce 2023 neskončila, jen přesla do jiné fáze. Na začátku roku bylo patrné obrovské vzedmutí spojenců Kyjeva, kteří na frontu posílali zbraně, techniku, munici a další hmotnou pomoc. Prostředky měly pomoci Ukrajině prorazit během dlouho očekáváné protiofenzivy.

Avizovaný jarní útok nakonec přišel v létě. I přes mohutné manévry a těžké ztráty na obou stranách ale žádný významný průlom nepřišel. Fronta zatuhla. Rusové vytvořili obranný val, přes který Ukrajinci neprošli. I kvůli neúspěšné protiofenzivě následně začala podpora Ukrajiny ze strany Západu významně slábnout. Kyjev proto s obavami vyhlíží příští rok.

Zemětřesení v Turecku

Jednou z největších přírodních katastrof končícího roku bylo zemětřesení v Turecku a Sýrii, které si v únoru vyžádalo přes 53 tisíc obětí. Země se pohnula o neuvěřitelné tři metry. Na severu Turecka otřesy země dokonce ohýbaly koleje.

Katastrofa v zemi na křižovatce Evropy a Asie vyvolala silnou mezinárodní odezvu. Do Turecka přijeli prohledávat trosky i záchranáři z Česka.

Spor o špionážní balony

Jedním z motivů, které provázely rok 2023 bylo i pátraní po existenci UFO, na což byla navázaná celá řada událostí. Za mimozemské objekty kdekdo považoval i záhadné dopravní prostředky, které se na začátku roku objevovaly nad USA a dalšími zeměmi. Později vyšlo najevo, že šlo zřejmě o čínské špionážní balony.

Američané některé z nich sestřelili, což přispělo k dalšímu ochlazení vztahů dvou mocností. Čínský prezident Si Ťin-pching ale v listopadu navštívil amerického prezidenta Joea Bidena, aby dokázal, že je ochotný vést se svým rivalem dialog.

Pád Credit Suisse

Globální bankovní sektor si letos prošel významným testem. Začalo to nečekaným krachem Silicon Valley Bank (SVB), který byl největším bankrotem americké banky od finanční krize v roce 2008. Nezdravé podmínky ve finančním sektoru probublaly na povrch a vedly k uzavření dalšího amerického peněžního domu, Signature Bank.

I Evropa si prožila nepříjemnou eskapádu. Na hranici krachu se v březnu dostala kdysi prestižní švýcarská banka Credit Suisse. Krizi musel vyřešit až její konkurent USB, který Credit Suisse převzal. Akvizici dokončil v červnu.

Korunovace Karla III.

V květnu se ve Velké Británii konala korunovace Karla III. a jeho manželky Camilly. Opulentního obřadu se zúčastnili všichni důležití členové rodiny, chyběla ale vévodkyně Meghan. Princ Harry krátce po skončení korunovace odletěl zpátky do USA. Česko při obřadu reprezentoval prezident Petr Pavel s manželkou.

Vzpoura a smrt Prigožina

Na konci června došlo k důležité události v Rusku. lídr žoldácké Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin vyzval ke vzpouře a zahájil tažení na Moskvu. Jeho vagnerovci obsadili vojenské pozice v Rostovu na Donu nedaleko hranice s Ukrajinou a pak se vydali směrem k ruské metropoli.

Prezident Vladimir Putin byl zjevně v šoku, podařilo se mu ale rychle situaci uklidnit. Vzpoura nakonec trvala sotva 24 hodin. V srpnu pak explodovalo letadlo, v němž Prigožin zemřel. K incidentu došlo poblíž Moskvy a dodnes se neví, zda šlo o nehodu, nebo atentát. Vagnerova skupina se následně v podstatě rozpadla. Někteří členové jsou v Bělorusku, jiní se vrátili do Afriky.

Video: Vzpoura nečekaně rychle skončila

Volby na Slovensku

Koncem září se konaly předčasné parlamentní volby na Slovensku. Sněmovní boj probíhal převážně mezi stranou Progresívne Slovensko (PS) Michala Šimečky a Smer-SD Roberta Fica. Exit polly nejprve favorizovaly Šimečkovu stranu, Fico ale nakonec volební noc ovládl.

Vládu staronového premiéra jmenovala na konci října prezidentka Zuzana Čaputová. Slovensko čekají v roce 2024 prezidentské volby, Čaputová už se jich ale účastnit nechce.

Mánie kolem AI

V roce 2023 se naplno rozběhla mánie kolem nástrojů umělé inteligence, z nichž první se dostaly k široké veřejnosti koncem roku 2022. Na první vlaštovky navázalo mnoho nových nástrojů, AI se učila rozpoznávat hlas, dabovat, kolorovat filmy, generovat fotografie, videa nebo pornografii. Trendem se staly také virtuální avatarky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V OpenAI má růst nadlidská umělá inteligence. Vyřeší úlohy, ke kterým nedostane data

Mnozí experti mezitím začali před překotným rozvojem umělé inteligence varovat. AI je totiž podle nich v jádru zlá a nepředvídatelná.

Válka v Izraeli

Palestinské hnutí Hamás spáchalo 7. října bestiální útok na Izrael, při kterém zemřelo přes 1 200 lidí. Teroristé navíc odvlekli do Pásma Gazy přes 200 rukojmích, lidí s občanstvím z celého světa.

Tím začala další válka ve Svaté zemi. Izrael reagoval na teroristický útok Hamásu tvrdým úderem. Nejprve zasypal Gazu raketami a následně spustil pozemní operaci s cílem teroristické hnutí totálně zničit.

Propalestinské demonstrace

Válka v Izraeli se ve světě setkala s ještě větší odezvou než konflikt na Ukrajině. Do ulic vyšli lidé po celém světě, aby podpořili jednu či druhou stranou. Mnohem hlasitější byli příznivci Palestiny, a často i Hamásu. Propalestinské demonstrace se nekonaly jen v zemích arabského světa, ale i Evropě, Americe nebo Austrálii.

Demonstrovalo se například v Londýně, Berlíně, Římě, Istanbulu nebo New Yorku. Protesty provázelo i násilí, střety s policií, vandalismus a ničení památek. Napětí v Evropě vyvrcholilo sérií teroristických útoků v Belgii a Francii.

Tagy: