Raketa SpaceX vybuchla před přistáním. Do té doby šlo vše dobře, tvrdí inženýři

Exploze prototypu rakety SpaceX

Exploze testovací rakety SpaceX

Prototyp rakety Starship SN9 společnosti SpaceX z neznámých důvodů explodoval při návratu na odpalovací rampu během testovacího letu. Raketa má přepravovat lidi a náklad na Měsíc a Mars. Dohledem nad vyšetřováním události se bude zabývat americký Federální letecký úřad.

Při startu se tři motory bez problému vzňaly a raketa vzlétla do vzduchu v okrsku Cameron v Texasu. Po dosažení vrcholu letu byly motory podle plánu nejprve vypnuty a poté znovu zapnuty během sestupu. Nicméně po návratu na odpalovací rampu, asi šest a půl minuty od vzletu, raketa vybuchla, přičemž příčina nebyla okamžitě zřejmá.

Cílem experimentálního letu bylo otestovat jednotlivé prvky nové rakety. Podle zakladatele SpaceX Elona Muska má Starship jednou přepravoval náklad i lidi na Měsíc a Mars. Musk chce, aby byla vyvíjená raketa „opětovně“ použitelná. Obrat v polovině letu a sestup pod „aktivní aerodynamickou kontrolou“ jsou podle SpaceX klíčové pro přistání v místech, kde nejsou odpalovací rampy – jako třeba na Měsíci.

Velká část letu byla podle inženýrů úspěšná

Inženýr SpaceX John Insprucker během živě vysílaného přenosu události uvedl, že velká část zkušebního letu „vypadala velmi dobře“ a inženýři byli schopni během vystoupání do výšky asi deseti kilometrů shromáždit data, která jim pomohou vylepšit design prototypu Starship.

„Demonstrovali jsme schopnost přechodu motorů k přistávacím palivovým nádržím, podzvukový návrat vypadal velmi dobře a stabilně,“ sdělil podle CNN Insprucker.

Na vyšetřování havárie má dohlížet Federální letecký úřad (FFA). „Nejvyšší prioritou FAA při regulaci komerční vesmírné dopravy je zabezpečení bezpečnosti provozu, i když se jedná o anomálii,“ uvedl mluvčí úřadu v prohlášení FFA.

„FFA dohlédne na vyšetřování dnešní nehody při přistání zahrnující prototyp kosmické lodi SpaceX Starship SN9 v Boca Chica, Texasu. Ačkoliv šlo o testovací let bez posádky, vyšetřování identifikuje hlavní příčinu dnešní nehody a možné příležitosti k dalšímu zvýšení bezpečnosti při vývoji programu,“ dodal mluvčí.

Tagy:
raketa nehoda Mars Texas Elon Musk SpaceX testování exploze Měsíc přistání Starship SN9 Federal Aviation Administration inženýr Cameron odpalovací rampa