VIDEO: Razie na univerzitě v USA. Záběry ukazují, jak se policie prořezávala k demonstrantům

Policejní razie na Kalifornské univerzitě v Los Angeles

Policie začala vyklízet propalestinský tábor na univerzitě

Newyorská policie v úterý pozdě večer zadržela 300 lidí na propalestinských demonstracích v areálech Kolumbijské univerzity a City College v New Yorku. Oznámil to podle agentury Reuters newyorský starosta Eric Adams. Newyorská policie v noci na čtvrtek následně vyklidila budovu Kolumbijské univerzity, kde se předtím zabarikádovaly desítky propalestinských demonstrantů. Studentské nepokoje pokračují také v Los Angeles a dalších amerických městech.

Newyorská policie v noci na čtvrtek vyklidila budovu Kolumbijské univerzity na žádost školy. Zasahovala také v nedalekém táboře demonstrantů. Kolumbijská univerzita už v úterý omezila přístup do kampusu poté, co tam eskalovaly studentské protesty proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy. Podle agentury DPA v kampusu na severu Manhattanu zasahovaly stovky policistů. Zátah ukazují exkluzivní záběry CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA tlačí na Izrael. Chceme co nejrychlejší příměří s Hamásem, řekl v Tel Avivu Blinken

Newyorský starosta Eric Adams hovořil o dohromady 300 zadržených a podle DPA znovu obvinil z eskalace protestů radikály z mimostudentského prostředí.

Také na Kalifornskou univerzitu ve čtvrtek kolem 10. hodiny dopoledne středoevropského času dorazily policejní pořádkové síly. Násilnosti podle místních médií eskalovaly poté, co skupina zastánců Izraele zbourala kovové zátarasy okolo tábořiště podporovatelů Palestiny, začala strhávat vlajky a mezi oběma skupinami se rozpoutala potyčka.

„Losangeleská policie na místě zasahovala na žádost kancléře univerzity Genea Blocka,“ uvedla podle stanice CBS starostka Los Angeles Karen Bassová. Do kampusu podle vicekancléřky Mary Osakoové dorazili i hasiči a záchranná služba. „Jsme znechucení tímhle nesmyslným násilím, musí to skončit,“ dodala vicekancléřka.

Potyčky mezi oběma skupinami trvaly až do půlnoci (09:00 SELČ), na místě vybuchovaly ohňostroje a několik lidí kromě vzájemného pokřikování i fyzicky zápasilo, popsala z místa reportérka serveru The Real News Mel Buerová.

Stovky policistů protestní tábor obklíčily už ve středu vpodvečer a několikrát demonstranty vyzvaly, aby odešli. Na místě však v noci zůstávaly stovky lidí, mnozí s helmami a respirátory či jinak zahalenými obličeji a také s improvizovanými štíty. Na policisty pokřikovali „nebojíme se vás“ nebo „všichni policajti jsou hajzlové“.

Studenti na vysokých školách napříč USA vyjadřují nesouhlas se způsobem, jakým Izrael vede v Gaze válku proti teroristickému hnutí Hamás. Zároveň požadují, aby školy přerušily obchodní vazby a investice, které jsou nějakým způsobem spojené s Izraelem. Ačkoliv manifestace jsou většinou poklidné, podle vedení škol narušují výuku a přípravu studentů na zkoušky, zástupci řady univerzit proto již požádali o pomoc policii. Podle stanice CNN, která incidenty zapracovala do mapy, se k úterku zatýkalo v 25 univerzitních kampusech v 21 amerických státech.

Tagy: