Muž svěřil řízení auta malému chlapci. Natáčel ho telefonem a povzbuzoval, aby zrychlil

Spolujezdec svěřil řízení malému chlapci.

Dítě za volantem

Obrovský hazard předvedl neznámý muž v osobním autě. Řízení svěřil malému chlapci, kterého ještě povzbuzoval, ať jede rychleji. Přitom ho natáčel mobilním telefonem. Video se objevilo na sociálních sítích a riskantní jízdu tak už řeší policie.

Vypadá to jako pohodová jízda. V autě hraje hudba, řidič má úsměv na tváři, vedle něj sedí spolujezdec. Má to ale háček. Za volantem sedí chlapec, kterému zjevně nebylo ještě ani 15 let. Zdánlivě pohodová situace by se mohla v mžiku změnit. „Je otázka, co by ten spolujezdec udělal, kdyby to dítě náhle strhlo řízení. V okolí byla kukuřičná pole. Kdyby vyběhlo nějaké zvíře, tak nevíte, co by udělalo,“ řekl pro CNN Prima NEWS dopravní expert Roman Budský.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie na závodech aut v Albrechticích. Řidič narazil do stromu, na místě byl mrtvý

Osobní automobil za sebou navíc táhl přívěs. V jednu chvíli ho dokonce předjelo další auto. To, že neznámý muž svěřil řízení malému chlapci, který navíc pořádně neviděl na silnici, je podle dopravního experta hazard. „Kdyby dokonce došlo k nárazu, tak by se mohly aktivovat airbagy. Obličej toho řidiče se nacházel velmi blízko volantu, kde je ten airbag umístěný. Ten by mu bezpochyby způsobil devastující zranění obličeje a hlavy,“ dodal Budský.

Tachometr na videu ukazuje čtyřicet kilometrů v hodině. To se ale po chvíli spolujezdci zdálo jako příliš pomalá jízda. Chlapce, který podle zveřejněných záběrů nebyl připoutaný, proto několikrát upozornil, ať šlápne na plyn. Případem se již zabývá policie. „Budeme zjišťovat, kdo svěřil takto malému dítěti vozidlo, čímž samozřejmě mohl způsobit vážnou dopravní nehodu,“ uvedla mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová.

Pokuta, která nyní spolujezdci hrozí, je možná to nejmenší. Daleko vážnější hrozbou bylo nebezpečí, které malému šoférovi hrozilo.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hazard se životem: Motorkář se po D1 řítil 200kilometrovou rychlostí, navíc vezl dítě

Tagy:
dítě dopravní nehoda Praha volant Roman Budský trestná činnost Policie České republiky trestná činnost, právo a spravedlnost silniční nehoda bezohledné řízení