Při metastázích nemůžeme mluvit o vyléčení. Dokážeme ale přidat i roky života, říká onkoložka

Vedoucí lékařka klinické onkologie Multiscan Dana Dvořáková

Lékaři v éteru, Dana Dvořáková

V roce 2030 se podle onkologů stane rakovina nejčastější příčinou úmrtí v Česku. „Máme na starosti Pardubický kraj a každý den k nám přijde 10 až 15 nových pacientů s rakovinou,“ říká k nárůstu počtu onkologicky nemocných vedoucí lékařka klinické onkologie Multiscan Dana Dvořáková. O tom, jak často dokážou pacienty zcela vyléčit, kdy to už možné není a co přináší inovativní onkologická léčba, s ní mluvila moderátorka Martina Kuzdasová v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU.

„Pokud se objeví metastázy, tak o vyléčení nemůžeme mluvit téměř nikdy,“ říká onkoložka Dana Dvořáková o současných možnostech medicíny v souvislosti s léčbou nádorů. Upozorňuje tak na důležitost prevence a na to, jak zásadní je zachytit nádor včas. V pozdějším stádiu jsou ale lékaři schopni nemoc alespoň pozdržet a někdy dost výrazně. „Před érou imunoterapie pacient s metastatickým maligním melanomem ve 4. stádiu přežíval devět měsíců, dnes není výjimka, že přežívá i několik let,“ přidává lékařka konkrétní diagnózu.

ČTĚTE TAKÉ: Obranyschopnost je nejvyšší kolem 20. roku života, říká imunolog. Pak už to jde z kopce

Pacienti se často obávají návratu nádoru, který už byl jednou vyléčený. Moderátorka Martina Kuzdasová se i proto ptala, jak často k tomu dochází a po jaké době od vyléčení se tohle riziko výrazněji snižuje. „Některé nádory se nevrací tak často, ale některé se vrací i za 10-15 let,“ poznamenala Dana Dvořáková a jako příklad uvedla zhoubný melanom.

Dvořáková také mluvila o roli psychiky pacienta v průběhu jeho léčby. „Je důležité, když ten pacient má nějaký cíl, nějaké přání, kterého se chce dočkat. Psychika je mocná,“ dodala ze své zkušenosti.

Na celý rozhovor s onkoložkou Danou Dvořákovou se podívejte v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU.

Tagy: