Vildumetzová: Víte, kolik stojí Sunar? Zvýšení příspěvku o 200 korun maminkám nepomůže

Jana Mráčková Vildumetzová v Partii Terezie Tománkové, 20. listopadu 2022

PARTIE Terezie Tománkové 20.11.2022

Vláda pomáhá lidem v krizi pomalu a nedostatečně. Uvedla to členka předsednictva hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Jako nedostatečnou pomoc vidí například zvýšení příspěvku na dítě o 200 korun. Připomněla, že například matky samoživitelky musí nakupovat velmi drahý Sunar. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) však není pomoc tak jednoduchá.

„My jsme správně preferovali celoevropská řešení, a to proto, že jsme v centru Evropy. Mohli jsme to dělat rychleji, ale bylo to maximum možného. Hledání řešení nebylo vůbec lehké a je spekulace, zda to bylo možné udělat rychleji, než aby to znamenalo rozvrat ekonomiky a další zadlužování. Musíme vyčkávat a snažit se realizovat celoevropská řešení,“ uvedl předseda Senátu.

Podle Vildumetzové však není pomoc dostatečná. „Když se podíváte na průzkumy, tak 57 procent firem je připraveno po novém roce propouštět zaměstnance. Vláda by se nad tímto kritickým číslem měla zamyslet,“ uvedla v Partii Terezie Tománkové.

Zvyšování cen podle ní dopadá především na obyčejné lidi. „Určitě chodíte nakupovat. Jsem maminka malého syna, a když jste teď zvedli přídavek na dítě o 200 korun, tak pro mě je to výsměch všem maminkám samoživitelkám, za to si nekoupíte nic. Víte, kolik stojí Sunar?“ ptala se bývalá místopředsedkyně Sněmovny (jedno balení stojí přibližně 330 korun, pozn. red.).

Bývalá hejtmanka Karlovarského kraje připomněla také pomoc vlády hnutí ANO během covidu. „Vaše pomoc rychlá není, lidé se dostávají do existenčních problémů. Možná jsme během covidu pomohli někomu, kdo to moc nepotřeboval, ale aspoň byla ta pomoc rychlá,“ sdělila.

Podle Vystrčila však není pomoc jednoduchá. „Nevěřte tomu, že na krizi existují jednoduchá řešení. Neexistují. Je logické, že když se někde bojuje, lidé přichází o život, tak se to do Evropy promítne. Nejde jen vytisknout peníze a neřešit to. Ostatní země na tom nejsou lépe. Maďarsko má dvacetiprocentní inflaci,“ uvedl.

Celý duel si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: