Vláda podala demisi. Babiš ji Zemanovi na Hrad doručil písemně

Vláda Andreje Babiše (ANO) na obědě u prezidenta Miloše Zemana

Demise Babišovy vlády

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) poslal prezidentovi Miloši Zemanovi dopis s rozhodnutím o podání demise svého menšinového kabinetu. Kancelář Hradu přijala dokument v 8:30, uvedl končící premiér po jednání kabinetu na tiskové konferenci.

„Poslal jsem prezidentovi dopis, kde ho informuji, že jsme se rozhodli podat demisi. Dopis převzala kancelář prezidenta republiky v 8:30. Očekávám, že nás prezident pověří, abychom fungovali v demisi,“ uvedl na tiskové konferenci Babiš.

Vláda provedla tento ústavní krok den po ustavující schůzi nové Sněmovny, měsíc po sněmovních volbách. „Odcházíme do opozice a budeme aktivní opozice,“ zdůraznil Babiš s tím, že i když ve volbách hnutí ANO získalo nejvíc mandátů, akceptuje, že vyhrála pětikoalice se 108 poslanci.

„Prezident si při posledním telefonátu ověřoval, jestli nechci zkusit postavit vládu, odmítl jsem to,“ připomněl předseda vlády a dodal, že ctí demokracii a ústavu.

Babiš také řekl, že dostal informaci, že by hospitalizovaného Zemana mohl navštívit příští týden osobně. Kdy prezident demisi jeho vlády přijme, ale zatím neví.

O složení nového kabinetu nyní jedná koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátů se Starosty. Do jeho jmenování povede zemi současná vláda v demisi. V pátek se sejde k opatřením proti šíření epidemie covidu.

Tagy: