Do hospody jen s očkováním. Vláda chystá zásadní zpřísnění, co je ve hře?

Andrej Babiš

Demise Babišovy vlády

Musíme udělat další opatření, řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj budou významná a mají přimět lidi, aby se očkovali. Ve hře je například to, že by se akceptovaly už jen PCR testy. Může ale dojít i k většímu zpřísnění, tedy že testy by přestaly úplně platit a pro vstup na hromadné akce nebo do restaurací by se toleroval už jen průkaz o očkování nebo prodělané nemoci.

„Chci, aby nikdo neříkal, že naše vláda na to kašle. Nekašle. Musíme udělat další opatření, která budou významná z hlediska toho, aby se lidé očkovali. Nic jiného na boj proti covidu neexistuje,“ uvedl na tiskové konferenci Andrej Babiš, když oznamoval, že kabinet ANO a ČSSD schválil svou demisi.

O tom, jaké kroky konkrétně ministerstvo zdravotnictví zpřísní, ale premiér mluvit nechtěl. „Intenzivně jsme to diskutovali. Nechci mluvit o tom, co se připravuje. Rozhodne to vláda,“ zdůraznil Babiš.

Premiér však už ve středu odmítl, že by opatření mohla znamenat uzávěru Česka.

Ve hře je tak například to, že by se například pro vstup na hromadné akce nebo do restaurací přestaly akceptovat testy. „Pokud by se situace nelepšila, tak bychom museli přistoupit k dalšímu zpřísnění režimových opatření. Nechceme jít cestou lockdownu. Šlo by o přísnější prokazování OTN, případně i bez režimu testů, tedy pouze očkování nebo prodělání nemoci. Ale to by nastalo až v případě dalšího vývoje,“ varoval minulý pátek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Kabinet by se tak inspiroval Rakouskem, kde se díky opatřením výrazně zvýšil zájem o očkování. Podle informací Seznam Zpráv by systém očkování nebo nemoc mohl platiti všude kromě ubytování. Web také uvádí, že se řeší, zda opatření budou platit od 29. listopadu, nebo až od 1. prosince.

Podle zdrojů Seznam Zpráv vláda ve čtvrtek bouřlivě diskutovala i o povinném očkování. Proti tomu měl být zejména premiér Babiš.

Zvýšení kontrol nebo jen PCR testy

Zpřísnění by ale mohlo být zatím i mírnější. Šlo by například o zvýšení kontrol nebo uznávání jen PCR testů. V současné době platí, že na kulturních akcích, v divadlech či kinech se lidé mohou prokazovat PCR testem starým maximálně 72 hodin, antigenním testem ne starším než 24 hodin nebo samotestem absolvovaným na místě. Na akcích nad tisíc lidí ale mají být od 22. listopadu vyžadovány pouze PCR testy.

Vláda také může opět apelovat na zaměstnavatele, aby svým zaměstnancům umožnili pracovat z domova. Už ve středu rozhodla, že od 15. listopadu se budou povinně testovat pracovníci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkováni proti covidu. Studenti vysokých škol budou muset nosit respirátory i v rámci výuky.

O zpřísnění se rozhodne v pátek

O dalším zpřísnění opatření proti koronaviru má rozhodnout vláda v pátek. Zasedne v 8 hodin ráno. „Hlavním tématem bude COVID-19. V rámci vládní rady pro zdravotní rizika je profesor Chlíbek, který je nominován jako šéf skupiny profesora Válka,“ řekl Babiš a vyjádřil naději, že s novými opatřeními by tak měla souhlasit i budoucí vláda.

Vojtěch prý dostal za úkol získat „posvěcení“ od nastupujícího ministra a jeho odborné skupiny. Podle koaliční smlouvy Spolu a PirSTAN povede ministerstvo zdravotnictví TOP 09, pravděpodobným kandidátem je bývalý šéf poslaneckého klubu strany Vlastimil Válek.

Kabinet tak reaguje na zhoršující se epidemii v Česku. Ve středu laboratoře potvrdily 13 502 nových případů nemoci COVID-19. V porovnání s úterým jde sice o mírný pokles, oproti minulé středě je to ale nárůst o více než 4 000 případů. V nemocnicích je podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví 3 452 lidí s koronavirem, z nich 491 je ve vážném stavu. Počet aktivních případů přesáhl 123 tisíc, což je nejvíc od druhé poloviny března.

Tagy: