Vláda zvažuje zdanit tiché víno. Lahev by zdražila o desítky korun, vinaři mluví o likvidaci

Češi si možná za lahev vína připlatí až o dvacet korun více. To je plán, který zvažuje ministerstvo financí. Tichá vína jsou zatím od daně osvobozená, to by se ale s balíkem vládních úspor mohlo změnit. Podle vinařů by to znamenalo skoro likvidaci jejich podnikání. Razantně proti je také ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Zvyšování spotřebních daní na cigarety nebo alkohol. Vláda si od toho slibuje miliardy do státního rozpočtu, opatření by se mohlo týkat i vína. „Máme informace od člena týmu NERV, že zpráva, která zaznívá o zdanění tichého vína, byla posunuta na ministerstvo financí,“ uvedl pro CNN Prima NEWS prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad.

Právě zdanění takzvaného tichého vína navrhla kabinetu Národní ekonomická rada vlády. A jak redakci potvrdilo ministerstvo financí, návrh je skutečně na stole. „Je to možnost, o které vládní koalice vede diskuzi, ale rozhodnuto – jestli bude uplatněna, nebo ne – zatím není,“ sdělil mluvčí resortu Filip Běhal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala z SPD: Koalice hrou se sazbami kryje růst daní. Musíme udělat pořádek, namítl Nytra

Nulové zdanění tichých vín je v patnácti vinařských zemích Evropské unie. Zavedení spotřební daně by tak podle moravských vinařů znamenalo další zvýhodnění zahraniční konkurence. „Staneme se nekonkurenceschopnými. Cena vína se na regálech posune o několik desítek korun nahoru a spotřebitel se přesune do levnějších zahraničních vín, anebo se od spotřeby vína úplně odkloní,“ domnívá se vinař Libor Zlomek.

Nejde pouze o víno, ale i kulturu

Jeho kolega Tomáš Vávra má obavy, že by až jedna třetina moravských vinařů mohla kvůli zdanění padnout. V případě nastavení sazby by mohla lahev vína zdražit až o 20 korun. A to se nelíbí ministru zemědělství Nekulovi ani opozici. „Negativně by to působilo na moravské i české vinaře. Není to jen o víně, ale i kultuře, vinařské turistice,“ mínil šéf resortu.

„Za mě je to neuvěřitelná věc. Říkám si, jak to premiér Fiala zodpoví moravským vinařům, kdy před volbami chodil mezi vinohrady a nasliboval jim kde co,“ uvedla poslankyně a místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. Přesto by někteří koaliční politici pro zdanění vína zvedli ruku. „Kdyby to bylo součástí balíčku, neměl bych s tím problém, skoro bych to považoval za spravedlivé,“ sdělil poslanec Jan Skopeček (ODS). Ekonomové, kteří radí vládě, si od zdanění vína slibují výnos až 5 miliard korun.

Tagy: