Vláda před poslanci požádá o prodloužení nouzového stavu. Komunisté s podporou váhají

Blatný ve Sněmovně

Prodloužení nouzového stavu

Kabinet Andreje Babiše (ANO) už po několikáté bude ve středu odpoledne žádat poslance o prodloužení nouzového stavu. Ten aktuálně trvá do 12. prosince a vláda požaduje jeho prodloužení i třicet dnů, tedy do 11. ledna. Na programu schůze je také novela, která zvyšuje pokuty za porušování protikoronavirových opatření.

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už třetí žádost. Koncem října souhlasila dolní komora s prodloužením nouzového stavu o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc, ale sám nemá na prodloužení dost poslanců a je tak závislý na dalších stranách.

Pravicová opozice s prodloužením bez jasného doložení postupů a výhledů nesouhlasí, a tak je vláda závislá na hlasech KSČM. Strana má jednání klubu ve 13. hodin a poté by mělo být definitivně jasno, zda nouzový stav podpoří a případně o kolik dnů.

Na jaře trval v Česku nouzový stav 66 dnů, nynější je zatím na 68 dnů. Vláda může rozhodnout vždy jen o prvních až 30 dnech, pak už je nutný souhlas poslanců.

Tagy: