Vladimír má rakovinu, potřebuje speciální léčbu. Pomohlo mu těžení kryptoměn

Nemocný a bitcoiny

Pojem kryptoměna je pro část lidí stále neuchopitelný. Nedokážou si představit, jak se virtuální peníze těží na počítačích, a mají předsudky o lidech, kteří s nimi obchodují. Patřil mezi ně i Vladimír Balín. Teď se ale na vlastní kůži přesvědčil, že mohou i pomáhat.

Minulé Vánoce se Vladimíru Balínovi z Plzně obrátil život vzhůru nohama. Lékaři mu diagnostikovali plicní rakovinu – tzv. mezotelion. Sedmačtyřicetiletému otci čtyř dětí navíc sdělili špatnou prognózu – má před sebou nanejvýše několik let života. „Postihuje to všechny možné orgány, takže mám plné břicho metastáz. Tlačí mi to na plíce. Nikdy jsem nekouřil. Nevím o místě, kde bych se dostal do styku s azbestem, který to má způsobovat,“ uvedl Balín.

Nyní se ale objevila jiskra naděje. Šancí na přežití mu může dát léčba prostřednictvím aktivace protinádorové imunity. Protože se ale jedná o velmi vzácnou formu rakoviny, speciální imunoterapii zatím zdravotní pojišťovny nehradí. „Jeden cyklus stojí kolem 100 tisíc korun. Bylo nám řečeno, že potřebujeme pět šest cyklů. S manželkou jsme přemýšleli, kde peníze sehnat,“ popsal Balín.

Tonoucí se stébla chytá

Rodina plánovala, že prodá byt, řešení ale nakonec vymyslela kamarádka nemocného muže. Seznámila ho s youtuberem Vladimírem Pinkerem, který se pohybuje v krypto komunitě. Jinak řečeno mezi lidmi, kteří virtuální měny těží a obchodují s nimi. A Pinker se rozhodl uspořádat sbírku. „Zaprvé, abychom mu pomohli, to je primární účel této akce. Za druhé nám vadí, jak se všude říká, že se kryptoměnami financuje trestná činnost, že to je šedá ekonomika atd.,“ popsal své důvody.

Částku 20 tisíc dolarů, tedy zhruba 440 tisíc korun, dala k překvapení organizátora sbírky dohromady necelá šedesátka lidí za rekordní čtyři dny. „Tohle není žádný konec. Je to spíš začátek něčeho, co budeme v příštím roce rozvíjet dál,“ má jasno Pinker.

Na další transparentní účet lidé během šesti dnů přispěli přes 180 tisíci korunami. Pomoci můžete i vy.

Tagy: