Vlčková: Paliativní péče se zlepšila, kapacity však stále nestačí. V plánu máme dětský hospic

paliativní lékařka v mobilním hospici Cesta domů Katarína Vlčková

360° 3.11.2023

Stále více lidí ví, že existuje paliativní péče a že mohou strávit závěr života doma, ocenila v pořadu 360° na CNN Prima NEWS paliativní lékařka v mobilním hospici Cesta domů a jedna z top 10 kandidátek na titul Žena Česka Katarína Vlčková. Podle ní je ale třeba kapacity služeb zvýšit. I proto by měl v roce 2026 vzniknout dětský hospic.

„Paliativní péče se zlepšuje,“ řekla Vlčková. „Udělali jsme obrovský pokrok. Rozhodně více lidí ví, že existuje, že můžou strávit závěr života doma nebo případně v lůžkovém hospici a že nemusejí zemřít v nemocnici,“ popsala v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strašák jménem postcovidový syndrom. Lékaři ho neumí diagnostikovat, trpící pacienti tápou

„Kapacity ale nejsou dostatečné, aby každý, kdo si to přeje, mohl zemřít doma. Také není dostatečná kapacita celého spektra služeb, které potřebují hlavně rodiny pečující o vážně nemocné děti,“ sdělila Vlčková.

Už v roce 2026 by měl vzniknout dětský hospic. „Je to ilustrace, že vážně jde o něco, co se nás hodně dotýká a v čem vidíme obrovskou důležitost. Je tady spousta práce, ale i spousta možností, jak zlepšit život nevyléčitelně nemocným dětem,“ pronesla.

V hospici se dětem dostane plná podpora. „Nemocné dítě bude mít kolem sebe celý tým profesionálů, kteří se o něj budou starat a budou vědět, co má rádo, co mu dělá dobře. Všichni se budou snažit vytvořit mu prostředí, aby se tam cítilo bezpečně a aby se bezpečně cítili i rodiče, když potomka na chvilku opustí,“ líčila lékařka.

Zároveň vyslovila přání, aby společnost vnímala, že se problém týká celé řady rodin. „Pomoct jim může úplně každý. Můžeme být vůči nim vnímaví, zeptat se jich, jak jim můžeme pomoct, a usmát se na ně namísto toho, abychom se otočili a tvářili se, že neexistují,“ řekla Vlčková.

Tagy: