Zoufalí Afghánci se nacpali do amerického speciálu. Odletělo 640 lidí, limit je 150

Letoun amerického letectva C-17 Globemaster III v neděli pozdě večer bezpečně z Kábulu evakuoval přibližně 640 Afghánců. Potvrdili to představitelé amerického ministerstva obrany i fotografie kolující po internetu. Předpokládá se, že se jedná o jeden z nejpočetnějších transportů osob v tomto typu letadla. Limit pro počet pasažérů byl totiž překročen několikanásobně.

Letoun C-17 neměl v úmyslu vzít tak velký „náklad“, ale zděšení Afghánci, kteří dostali povolení k evakuaci, se vytáhli na napůl otevřenou rampu letadla, uvedl jeden z představitelů ministerstva obrany. Místo toho, aby se posádka snažila uprchlíky z letadla vytlačit, rozhodla se je na palubě ponechat. „Přibližně 640 afghánských civilistů pak vystoupilo z letadla, když dorazilo na místo určení,“ dodal představitel obrany, který si přál zůstat v anonymitě.

Překročení limitu

Zpráva o letu se ve Spojených státech objevila v neděli, když se na internet dostal zvukový záznam posádky, která odhadovala, že by mohla přepravovat až 800 cestujících. Letadlo by přitom mělo převážet přibližně 150 vojáků. Záleží však také na jejich výbavě, nebo zda se na palubě nenachází nosítka se zraněnými. V tom případě by byl jejich počet ještě nižší.

V roce 2013 letadlo C-17 evakuovalo 670 lidí prchajících před tajfunem na Filipínách. Pasažéři seděli na podlaze v zavazadlovém prostoru. Podle zdroje obeznámeného s provozními příručkami letadla se cestující připnou nákladovými popruhy vedenými mezi stěnami, které tak slouží jako provizorní bezpečnostní pásy.

Tagy: