Musím si zařvat, abych se prosadil, říká Kotek k rivalitě s Prachařem. Chystá nový film

Nový moderátor Máme rádi Česko Vojta Kotek

Herec a režisér Vojta Kotek se připravuje na letní divadelní představení, ve kterém má ztvárnit postavu mladého Jana Wericha. „Přípravy pokračují velmi úpěnlivě. Hrozně doufáme, že se nám to podaří dovést do nějakého výsledku a že to vůbec budeme moct divákům zahrát,“ prozradil Kotek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Rozpovídal se i o rivalitě s Jakubem Prachařem v pořadu Máme rádi Česko.

V představení hraje Werichovo alter ego – jakési vnitřní já, které promlouvá s postavou staršího Wericha, ztvárněného Václavem Koptou. Kotek přiznal, že má před touto rolí velký respekt a budí ho ze spaní. „Tyhle idoly máme obecně nutkání stavět na piedestal. I tady mluvíme s velikánskou úctou a já si myslím, že konkrétně Werich doslova páchnul člověčinou, což mě na něm zajímá nejvíc,“ rozpovídal se herec.

Na CNN Prima NEWS zavzpomínal také na své dětství. V divadle Járy Cimrmana byl v té době díky svému otci jako doma. „Tam jsem pochopil, co je to divadlo,“ řekl Kotek, který na žižkovské scéně působí už deset let.

Vysvětlil, proč je podle něj Čechům tak blízká „cimrmanovská poetika“. „My jsme malinký národ, který by měl rád někoho, kdo dokázal a zařídil všechno, což Cimrman tak trochu je. Našemu národu a národnímu humoru se líbí právě i to, že všichni trochu tušíme, že to není tak docela pravda a že jsme se na tom vlastně domluvili,“ přiblížil svůj pohled.

Září v televizi i jako režisér

Kotek přitom nezáří jen na divadelních prknech, ale i v televizi. Od května ho budeme vídat na obrazovkách v seriálu o Einsteinovi, kde hraje údajného praprapravnuka Alberta Einsteina a nesnesitelného génia. „Já doufám, že se nám podařil natočit komediální krimiseriál, který bude trošičku něco jiného,“ řekl herec.

A aby toho nebylo málo, připravuje se multitalent na svůj druhý film z pozice režiséra. „Já se musím přiznat, že si s druhým filmem dávám na čas. Nic mě do toho netlačí a tím, že jsem natočil první, jsem pochopil, co to všechno obnáší,“ vysvětlil.

Zároveň se svěřil, že díky režírování změnil pohled na herectví. „Já jsem teprve teď opravdu pochopil, co to je a jak to ten režisér celé vnímá. Víc se teď snažím dělat to, proč tam zrovna v tu chvíli jsem. Když hraji, snažím se míň režírovat, a když režíruju, snažím se míň předehrávat,“ prozradil.

Rivalita s Prachařem

Kotek působí i jako kapitán jednoho z týmů v pořadu Máme rádi Česko, který se vysílá každý pátek ve 20:15 na Primě. Proti soutěživému Jakubu Prachařovi bojuje už třetí řadu oblíbené soutěže. Poukázal na to, že nikdo jiný nedokázal jako kapitán druhého týmu vydržet tak dlouho. Přiznal ale, že mezi tak silnou sestavou v čele s moderátorem Liborem Boučkem, si své místo a pozornost musel doslova vybojovat.

„Mně to trvalo celou první sérii, než jsem vůbec pochopil, že si opravdu musím zařvat, abych se prosadil. Mezi nimi jsem si ale našel svoji roli, kam si myslím, že zapadnu i v tom pořadu,“ přiznal Kotek. Mimo kamery jsou přitom s Prachařem a Boučkem dobří kamarádi. Rivalita v show je ale neskutečná.

„Je opravdová a končí až tím, že se zapíská konec pořadu. Pak dojdeme do šatny a všem nám dojde, že jsme neprovedli chirurgickou operaci a nezachránili vysloveně život. Ale doufáme, že se má divák aspoň u čeho zasmát,“ prozradil.

Nové díly jsou natáčeny v novém studiu a s novou grafikou. Právě na jeden z dílů letošní série se Kotek velmi těší. „Musím říct, že se strašně povedla, vytvořilo se i kouzlo nechtěného. Paní Anna s panem Janem, kteří přijeli z Dobřichovic a ze Smíchova, a mluvím o Honzovi Hřebejkovi a Aně Geislerové, byli hrozně vtipní a uvolnění,“ prozradil na závěr Vojtěch Kotek.

Tagy: