Volby by vyhráli Piráti a Starostové. Babiš posílil, stejně tak Spolu a ČSSD

Sněmovní volby by v květnu vyhrála koalice Pirátů a Starostů se ziskem 24 procent hlasů. Druhé ANO by podpořilo 23 procent voličů. Vyplývá to z výsledků volebního modelu agentury Median zveřejněných v úterý. Ve srovnání s dubnem klesla podpora Pirátů a Starostů o tři procentní body. ANO si naopak o dva body polepšilo.

Pozici třetího nejsilnějšího subjektu přisuzuje květnový volební model koalici Spolu, kterou tvoří ODS, lidovci a TOP 09. Hlas jí chce odevzdat 19,5 procenta voličů, zatímco v dubnu to bylo 17 procent. Čtvrté hnutí SPD by získalo hlas devíti procent voličů. V dubnu byla jeho podpora o 2,5 procentního bodu vyšší.

ČSSD se sedmi procenty

Do Sněmovny by se dostala ještě ČSSD a komunisté. Sociálním demokratům přisuzuje model Medianu sedm procent hlasů, KSČM by získala šest procent.

Bez zastoupení v dolní parlamentní komoře by zůstalo hnutí Přísaha Roberta Šlachty se čtyřmi procenty voličů. O půl procentního bodu nižší zisk by si připsalo uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci. Pro Zelené chce hlasovat 2,5 procenta voličů.

Ke sněmovním volbám by v květnu přišlo podle svého vyjádření 64,5 procenta respondentů. Naproti tomu 27 procent dotázaných uvedlo, že k volbám určitě nedorazí.

Data pro volební model sbírala agentura Median od 1. do 31. května. Do průzkumu se zapojilo 1 072 respondentů ve věku 18 a více let.

Tagy: