Kdo je v karanténě, může do Senátu opět volit z auta, začalo druhé kolo

Volby z auta

Volby do Senátu z auta

Lidé, kteří jsou v nařízené karanténě kvůli koronaviru, mohou už od středečních sedmi hodin ráno a do tří hodin odpoledne volit ve druhém kole senátních voleb opět z auta. Mají tak možnost de facto hlasovat jako první.

Pro hlasování je připraveno 44 drive-in stanovišť, jedno pro každý okres, kde se až do sobotního odpoledne bude hlasovat o obměně třetiny horní komory Parlamentu. Možnost hlasovat z auta mají také ti voliči s koronavirem, kteří mají lékařem či hygienikem nařízenou karanténu od minulé středy.

„Situace vypadá tak, že se očekávají řády jednotek, maximálně desítek lidí. To samozřejmě souvisí s tím, že tradičně účast voličů ve druhém kole senátních voleb bývá nižší. Zpravidla třeba i poloviční,“ uvedl reportér CNN Prima NEWS Martin Holek z Hradce Králové. „Ze zákona je nutné tato stanoviště mít,“ dodal s tím, že na místě je i menší počet volebních komisařů než při prvním kole.

Jak je to s hlasováním v karanténě z domova?

Voliči v karanténě, kteří budou chtít hlasovat doma, by měli do čtvrtečních 20:00 požádat krajský úřad o hlasování do speciální přenosné volební schránky. Ve čtvrtek a v pátek bude pak možné volit také v sociálních zařízeních, která jsou kvůli koronaviru uzavřena.

Před týdnem možnost volit senátory využily desítky až stovky lidí s koronavirem v karanténě. Nejmenší zájem byl na Rychnovsku, kde jich hlasovalo jen 16. Naopak největší byl v Praze 1, kde se senátních voleb zúčastnilo 139 lidí v karanténě.

Tagy: