Británie rozhodla: Volby drtivě ovládli labouristé. Změna začíná, oznámil jejich vůdce

Nový britský premiér Keir Starmer po vítězství ve volbách

Zprávy (186)

Britská opoziční Labouristická strana vyhrála čtvrteční parlamentní volby. Podle dosud sečtených hlasů získala 410 ze 650 křesel v britské Dolní sněmovně. Konzervativní premiér Rishi Sunak již uznal prohru své strany a pogratuloval lídrovi labouristů Keiru Starmerovi, který se stane příštím premiérem.

Starmer ve vítězném projevu v centrálním Londýně uvedl, že „změna začíná teď“ a že na Británii znovu svítí naděje.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo je příští britský premiér Starmer? Brilantní stratég a klidný diplomat se špetkou charizmatu

Premiér Sunak krátce předtím uznal vítězství labouristů, vyjádřil zklamání nad prohrou konzervativců a řekl, že telefonicky pogratuloval svému nástupci. „Dnes dojde k předání moci pokojným a spořádaným způsobem, s dobrou vůlí na všech stranách,“ prohlásil po obhájení mandátu v severoanglickém obvodu Richmond a Northallerton. „Je toho hodně, z čeho se musíme poučit a nad čím se zamyslet, a beru na sebe odpovědnost za prohru... Je mi to líto,“ dodal.

Labouristé ve svém programu slíbili voličům obnovit ekonomický růst, ze kterého budou mít prospěch i chudší vrstvy obyvatel. Důležitým bodem je pro ně reforma systému pracovní migrace, který umožňuje snadno získávat pracovní víza cizincům splňujícím požadavky zaměstnavatelů. Starmerova strana chce omezit počet přistěhovalců přicházejících za pracovními pobídkami například ze zdravotnictví či stavebnictví a více investovat do rekvalifikací Britů, aby sami zaplnili volná místa.

Starmer se funkce premiéra chopí zřejmě už během pátku. Kolem druhé hodiny odpoledne by se měl stávající ministerský předseda Rishi Sunak setkat v Buckinghamském paláci s králem Karlem III. a formálně mu předat svou rezignaci, informoval zahraniční reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Zhruba hodinu a tři čtvrtě po něm na místo pravděpodobně dorazí nově zvolený premiér Starmer. Toho by měl král pověřit sestavením vlády. „Následovat pak bude 17. července návštěva Karla III. v parlamentu, kde pronese tzv. královskou řeč,“ doplnil Kaizr.

Labouristé vyrovnají rekord

V nově zvolené Dolní sněmovně budou mít labouristé nejméně 410 křesel, čímž prakticky vyrovnají rekord expremiéra Tonyho Blaira z roku 1997. Téměř kompletní výsledky však ukazují, že pro středolevou stranu hlasovala jen zhruba třetina všech účastníků voleb, tedy podobný podíl, jako před pěti lety, kdy naopak labouristé drtivě prohráli. Velké rozdíly mezi podílem hlasů a mandátů jsou důsledkem britského volebního systému, kde se mandáty udělují v jednotlivých obvodech nejsilnějším kandidátům, aniž by museli mít většinu hlasů.

„Starmer bude muset za prvních sto dní obhájit svou pozici premiéra. Čeká ho náročná a těžká práce od prvních dnů úřadování,“ píší podle Kaizra první britští političtí komentátoři o nastávajícím premiérovi.

Již před dokončením sčítání hlasů bylo jasné, že konzervativci utrpí nejhorší porážku v dějinách se ziskem méně než 130 mandátů. Dosud bylo jejich minimem 165 z již zmíněného roku 1997. V táboře dlouholeté vládní strany teď začíná boj o post nového lídra strany, který rozhodne o jejím dalším směřování.

Svůj nejlepší výsledek naopak zažívají Liberální demokraté, kteří získali nejméně 70 křesel, zatímco v minulých volbách to bylo pouze 11. Do parlamentu zároveň míří jeden ze strůjců brexitu Nigel Farage, kterému se na osmý pokus podařilo získat poslanecký mandát. Jeho nacionalistická strana Reform UK podle neúplných výsledků získala čtyři křesla a téměř 15 procent hlasů. Ve svém londýnském obvodu zvítězil také bývalý šéf labouristů Jeremy Corbyn, který kandidoval jako nezávislý.

Parlamentní křeslo v jihoanglickém obvodu obhájil konzervativní ministr financí Jeremy Hunt. O křesla naopak přišli konzervativní ministr obrany Grant Shapps i Penny Mordauntová, někdejší kandidátka na lídryni konzervativců a členka vlády odpovídající za koordinaci vládní agendy v Dolní sněmovně. Oba prominentní konzervativní politiky porazili labourističtí kandidáti.

O křeslo v dolní komoře britského parlamentu přišla i bývalá premiérka Liz Trussová, která zemi vládla 49 dní. Porazil ji labourista Terry Jermy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Strach o jednoho z nejoblíbenějších členů královské rodiny. Po zranění skončil v nemocnici

Tagy:
Velká Británie volby Rishi Sunak Keir Starmer Labouristická strana