Kdo je příští britský premiér Starmer? Brilantní stratég a klidný diplomat se špetkou charismatu

Lídr britské Labouristické strany Keir Starmer

Zprávy (186)

Do britského premiérského křesla usedne 61letý šéf Labouristické strany Keir Starmer. Není to sice zrovna nejcharismatičtější lídr, ale dobrý diplomat vzešlý ze smírčí tradice britské politiky, popsal právníka a politika ve vysílání CNN Prima NEWS zahraniční redaktor Lidových novin Štěpán Hobza. Podle britského tisku je umírněný a obezřetný, zároveň se ale projevuje jako brilantní stratég. Ve svém volebním programu sliboval například rozbití gangů, které na člunech přivážejí do Británie žadatele o azyl.

„Je zcela zasazený ve smírčím postupu britské politiky. Je poměrně značný diplomat. Asi nelze tvrdit, že je to ten nejcharismatičtější lídr či strhující řečník. Je to ale právě ta uklidňující síla, kterou teď Británie potřebuje, a myslím, že to voliči řekli jasně,“ popsal budoucího britského premiéra ve vysílání CNN Prima NEWS zahraniční redaktor Lidových novin Štěpán Hobza. Dodal, že Starmer je centrista a v jeho vystupování nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít k nějakému zemětřesení.

ČTĚTE TAKÉ: Britské parlamentní volby vyhráli podle odhadů labouristé. Konzervativci utrpěli debakl

Také podle britského tisku je Starmer v kontrastu k bojovému zápalu svého předchůdce Corbyna umírněný a obezřetný, současně je ale brilantní stratég. „Nejlepším argumentem ve prospěch Starmera je, že by dokázal Británii řídit strategicky a efektivně stejně dobře, jako to dokázal s Labouristickou stranou,“ uvedl například Fraser Nelson, šéfredaktor konzervativního magazínu The Spectator.

Vedení labouristů převzal Starmer v dubnu 2020 po debaklu strany v minulých parlamentních volbách, který vedl k odchodu výrazně levicového Jeremyho Corbyna. Starmer stranu odklonil od přehnaně levicové politiky svého předchůdce a přiblížil ji politickému středu. Předtím v roli advokáta se specializací na lidská práva figuroval v ostře sledovaných procesech proti společnostem Shell a McDonald‘s, popřípadě v kauze spojené s uzavřením dolů za někdejší konzervativní premiérky Margaret Thatcherové.

Při své volbě do čela labouristů Starmer zastáncům tvrdé linie vzkázal, že priority vidí jinde. „Východiska pro radikální labouristické vládnutí jsou stejně silná jako kdykoli předtím. Nyní ale musíme stranu přebudovat a zajistit, že důvěra v nás jako ve stranu progresivní změny bude obnovena,“ řekl. Poté s labouristy zabral politický střed a vytlačil tak konzervativce dále doprava. Stranu vyčistil od radikálů a zaměřil ji na středová témata hospodářského růstu a služeb poskytovaných státem.

V předvolební kampani Starmer hlásal „desetiletí národní obnovy“ po letech škrtů ve výdajích a klesající životní úrovně za vlády toryů. Pod jeho vedením ale labouristé do značné míry akceptovali rozpočtové škrty navrhované současnou konzervativní vládou a neplánují žádné zásadní zvyšování daní.

Starmer vyloučil návrat do EU. Hospodářský růst chce nastartovat dotacemi, slíbil zdanit soukromé školy a ukončit výrobu spalovacích motorů v roce 2030. V kampani také často zmiňoval svůj dělnický původ (jeho otec byl nástrojař, matka zdravotní sestra) s tím že celoživotní boj jeho matky s těžkou nemocí mu poskytl hlubokou vděčnost vůči často kritizovanému britskému zdravotnickému systému (NHS).

Ohledně migrace Starmer nedávno slíbil, že v případě vítězství labouristů v parlamentních volbách rozbije gangy, které na člunech přivážejí do Británie žadatele o azyl. Plány konzervativní vlády posílat žadatele o azyl do Rwandy označil za plýtvání penězi. Konzervativci ale labouristy obviňují z toho, že nemají žádný skutečný plán, jak migraci vyřešit.

Ve stínovém kabinetu bývalého šéfa labouristů Corbyna byl Starmer ministrem pro brexit, před referendem v roce 2016 se stavěl proti odchodu Británie z Evropské unie. V čele britské opozice Starmer kritizoval konzervativní vládu za její ekonomickou bilanci a prohlašoval, že konzervativci „zdevastovali ekonomiku“. Podle něj žádný premiér „nezvedal daně častěji“ než současný šéf Downing Street Rishi Sunak.

Starmer se jako právník zaměřuje na problematiku lidských práv. V letech 2008 až 2013 působil jako šéf veřejné prokuratury, předtím byl za bývalého premiéra Tonyho Blaira poradcem pro lidská práva během uzavírání Velkopáteční dohody v roce 1998. V roce 2002 získal od britské královny Alžběty II. čestný titul Queen's Counsel, který je udělován úspěšným právníkům s alespoň desetiletou praxí.

V britském parlamentu zasedá Starmer od roku 2015, od září 2015 do června 2016 byl také stínovým ministrem pro přistěhovalectví. Již v roce 2015 se o něm mluvilo jako o kandidátovi na lídra strany, tehdy to ale Starmer odmítl s tím, že mu chybí politické zkušenosti. Uspěl až o pět let později.

Narodil se 2. září 1962 v londýnském obvodě Southwark, rodiče ho pojmenovali po Keiru Hardiem, který Labouristickou stranu v roce 1900 založil. Byl prvním z rodiny, kdo šel studovat vysokou školu. Absolvoval práva na univerzitě v Leedsu a následné postgraduální studium v Oxfordu. Starmer je od roku 2008 ženatý, s manželkou Victorií má dvě děti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ulice plné bezdomovců a opilců. Podívejte se na město, ve kterém kandiduje Nigel Farage

Tagy:
Velká Británie politika Evropská unie lidská práva vláda Lidové noviny Keir Starmer Jeremy Corbyn Labouristická strana