Vondráčková vyhrála další bitvu o svůj důchod, válka ale nekončí. Šlo mi o princip, napsala

Zpěvačka Helena Vondráčková zřejmě uspěla se stížností na svůj malý důchod. Jak uvedla na sociálních sítích, penze od státu jí prý byla vyměřena v rozporu se zákonem. Dodala, že jí nešlo o peníze, ale o princip. Oblíbená umělkyně si o navýšení zažádala i v minulosti.

„Dnes (v pondělí) se potvrdilo, že můj důchod byl vyměřen v rozporu se zákonem a musí být vyměřen znovu. Nešlo mi o peníze, ale o princip,“ napsala známá zpěvačka na Facebooku. Vondráčková už v roce 2011 poslala odvolání, že výše její penze není adekvátní.

ČTĚTE TAKÉ: Manželství finské premiérky je v troskách. Jejího muže vyfotili, jak flirtuje s jinou ženou

Dnes se potvrdilo, že můj důchod byl vyměřen v rozporu se zákonem a musí být vyměřen znovu. Nešlo mi o peníze, ale o princip.

Posted by Helena Vondráčková on Monday, May 15, 2023

Tehdejší důchod zpěvačky činil osm tisíc korun za měsíc, připomíná web Extra. Její žádosti ale bylo vyhověno a důchod se jí zvýšil na 13 tisíc. Ani s tím ale nebyla spokojená. „Překvapilo mě to a zároveň pobavilo. Za všechny ty roky 13 tisíc korun?“ sdělila pro web Plus 7 dní.

„Když jsem byla za socialismu pod agenturou Pragokoncert, dostávala jsem honorář devět set korun, což byla tehdy třetí nejvyšší skupina. Vydělávala jsem pro stát hodně valut v zahraničí, protože jsme museli odevzdávat obrovské provize z výdělků. Dnes jako by to neexistovalo,“ dodala kriticky.

Nyní se zřejmě raduje z dalšího navýšení. Neuvedla však, o jak vysoký nárůst jde. „Dobře, že jste se nedala,“ napsala k jejímu příspěvku jedna z fanynek. „Máte můj obdiv a přeji vše krásné v životě. Rozdávala jste nám radost svými krásnými písněmi. (...) Zasloužíte si to. Máme vás moc rádi,“ dodala jiná uživatelka. „Já se ani nedivím, že byl problém s důchodem, protože na něj nevypadá,“ lichotil jí další fanoušek.

Penzi řešila i Obermaierová

Nízký důchod řešila například i herečka Jaroslava Obermaierová. Kvůli výraznému zdražování nájmů a energií byla nucena opustit svůj pražský byt, který už finančně neutáhla. „Bojím se toho, co bude. Obávám se, že nic hezkého,“ svěřila se herečka redakci CNN Prima NEWS.

Nyní žije na chalupě, a to se svým synem. „Je to praktické z toho důvodu, že on se o mě stará, nakoupí, s autem zajede do servisu a já se postarám zase o domácnost,“ popsala Jaroslava Obermaierová webu Prima Ženy.

Tagy: