Vrah „kmotra“ Mrázka stále uniká. Kdo stál za smrtí vládce českého podsvětí?

Hrob Františka Mrázka

Krátce po osmé hodině večer 25. ledna 2006 vyšel ven z pražského lhoteckého zámečku kontroverzní podnikatel František Mrázek. Šel ke svému autu, po cestě ho někdo zastřelil. Dnes je tomu přesně 15 let od smrti „kmotra“ Mrázka. Jeho vraha dosud kriminalisté neodhalili. Do promlčení případu zbývá pět let.

Mrázkovi připravil v osudný večer auto před zámeček jeho synovec a řidič v jedné osobě. Než k němu ovšem došel, tak jej vrah zasáhl ranou do srdce. „On měl na sobě v tu chvíli Mrázek sako a v tom saku jsou knoflíky a ta střela vzala s sebou do jeho těla i část, nebo vlastně i celý ten knoflík a tím pádem mu způsobila ještě větší devastující zranění v těle,“ sdělil CNN Prima NEWS k okolnostem vraždy novinář Jaroslav Kmenta.

Vraha kontroverzního podnikatele, který bývá označován za přední postavu českého podsvětí z přelomu tisíciletí, policisté dodnes nevypátrali. Není znám ani motiv vraždy, protože jich mohlo být hned několik. Mrázek měl nepřátele a tudíž se mohlo jednat například o vyřizování účtů mezi mafiány.

Kmenta ovšem soudí, že „kmotra“ nakonec nechali odstranit tehdejší politici. Mrázek měl totiž podle mnohých vlastnit rozsáhlý archiv s kompromitujícími materiály, které by řadě politiků mohly uškodit. S uplynulou dobou však informace ztrácejí na hodnotě. „Už by to nezpůsobilo, že by tady padaly hlavy z vlády nebo z vysokých míst, protože by se ukázalo, že se to třeba týkalo lidí, kteří už ve vysoké politice nejsou,“ vysvětluje Kmenta.

Mrázek začal s podnikáním již během komunismu. Šlo však o nelegální činnost, neboť působil jako vekslák. Později se stal jednou z vedoucích postav českého podsvětí, ačkoliv reálně byl invalidní důchodce, který se vyučil lakýrníkem.

Po sametové revoluci se mu díky podvodům s realitami podařilo vylákat ohromné peníze z bank. Mrázek své jmění později odhadoval na miliardy korun. Policie jej podezřívala z objednání několika vražd.

Tagy: