Zastřelil deset lidí a chválil si, jaká je to zábava. Mladík vraždící v Boulderu jde za mříže

Soud v americkém státu Colorado v pondělí shledal 25letého muže vinným z toho, že v březnu 2021 v supermarketu v Boulderu zastřelil deset lidí. Byl odsouzen k doživotí ve vězení bez možnosti předčasného propuštění, napsala agentura Reuters.

Ahmad Al Aliwi Alissa se nepřiznal a jeho obhájci trvali na tom, že trpí duševní chorobou. Porota však tohoto rodáka ze Sýrie shledala vinným v deseti případech vraždy prvního stupně, z desítek pokusů o vraždu a různých trestných činů týkajících se zbraní.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza na jarmarku v Nové Bani. Útočník během oslav pobodal a zranil dva lidi

Coloradský guvernér Jared Polis uvedl, že si je vědom, že „tento rozsudek neutiší bolest, kterou mnozí z nás cítí, ani nevrátí ty, kdo byli zabiti“. Doufá však, že přinese „určitý klid“.

Reuters píše, že nikdy nepanovaly pochybnosti o tom, že střelcem byl Alissa. Případ se týkal jeho psychického stavu v době spáchání činu. Aby byl prohlášen za nesvéprávného, muselo by se ukázat, že nebyl schopen rozlišit dobré jednání od špatného.

V březnu 2021 legálně koupenou pistolí zastřelil dva lidi na parkovišti před supermarketem a dalších osm v obchodu. Mezi oběťmi byl i zasahující policista. Jedna ze svědkyň vypověděla, že Alissa si během střelby pochvaloval, jaká je to zábava.

Psychologové a psychiatři, kteří během procesu vypovídali, se shodli na tom, že Alissa trpí schizofrenií a je psychicky nemocný. To však neznamená, že by byl z právního hlediska nesvéprávný

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Muž si vzal v Ostravě jako rukojmí učitelku mateřské školy, ohrožoval ji nožem

Tagy: