Vrátí se po Trussové „pitbull“ Johnson? Přepsal by historii, je to velký hráč, říká expert

Historik Martin Kovář

360° (1020)

Liz Trussová není vůdce, kterého nyní Velká Británie potřebuje, myslí si historik Martin Kovář. Konzervativci podle něj vládnou dlouho a strana se ocitá v problémech. Dodal, že bývalý předseda vlády Boris Johnson má teoretickou šanci stát se znovu premiérem. Obdobná situace se ale nikdy nestala, řekl v pořadu 360° ve vysílání CNN Prima NEWS.

Martin Kovář se domnívá, že Konzervativní strana nemá vhodné kandidáty na post premiéra. Boris Johnson se tak může pokusit o roli znovu usilovat. „V případě, že premiér prohrál volby a zůstal v čele strany, tak další volby vyhrál. Situace, ve které je Johnson, se ale nikdy nestala. Před měsícem bych řekl, že se to nemůže stát. Ale Rishiho Sunaka nechtějí, protože zrada se v politice neodpouští. Jeremy Hunt to zkoušel a dostal v roce 2019 nařezáno a Trussová je ze hry,“ popsal.

„Boris Johnson má 25% šanci stát se znovu premiérem. Když do toho půjde, tak ho ale strana musí vybrat. Je to největší hráč za poslední roky. Pokud ucítí reálnou šanci, že může vyhrát, tak to zkusí,“ domnívá se historik

„Konzervativci jsou u moci od roku 2010. Už vládnou dlouho, bude to jejich pátý premiér v řadě – to je zralé na ručník. Ekonomika má spoustu potíží a strana působí nekompetentně a rozhádaně,“ uzavřel odborník.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Tagy: