Vratné PET lahve prosadím od roku 2026, tvrdí Hladík. Prozradil, kolik si za obal připlatíme

Ilustrační foto

Petr Hladík (KDU-ČSL) o kotlíkových dotacích i zálohovaných PET lahvích.mp4

Češi by mohli začít vracet PET lahve od roku 2026. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) chce nový zákon o zálohách prosadit do konce volebního období. Řekl to v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Nápoje s příchodem systému nezdraží, zákazníci si připlatí vratnou zálohu 4 koruny.

Na odhozené PET lahve a plechovky v ulicích a přírodě si podle srpnového průzkumu agentury Ipsos stěžuje 97 procent lidí napříč Českem. Jako nejviditelnější odpad v přírodě a na veřejných prostranstvích Češi dlouhodobě uvádějí nápojové obaly.

ČTĚTE TAKÉ: Regulace e-cigaret? Děti nijak neochrání, míní Michailidu. Represe prý dopadne na dospělé

To by se mělo během příštích dvou let změnit. Legislativní radou vlády prošel nový zákon o zálohách. Nyní ho budou projednávat poslanci.

Ještě během srpna však zejména od odpadářů zaznívalo, že Hladíkova novela tvrdě narazila. Obsahuje podle nich spoustu problémů, mezi nimiž zmiňují mimo jiné snížení konkurence nebo omezení dostupnosti obchodů v malých městech či obcích. Zástupci České asociace odpadového hospodářství to uvedli ve společném prohlášení s několika dalšími subjekty, včetně Svazu měst a obcí nebo Hospodářské komory.

Ministr Hladík však vyvrátil, že by novela u Legislativní rady neprošla. „Odpadářský sektor vydává lživé zprávy a šíří tiskové zprávy, které nejsou pravdou,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Dá se očekávat, že odpor odpadářů ještě zesílí. Proces zpětného sběru PET lahví by je totiž mohl připravit o vysoké zisky, uvedla mluvčí iniciativy Zálohujme.cz Luftia Volfová. „Proto se (odpadáři) brání a vypouští do veřejného prostoru dezinformace, domněnky a polopravdy s cílem relativizovat přínos zálohování,“ stojí v jejím prohlášení.

Jak to bude fungovat?

Ministr životního prostředí by chtěl novelu stihnout prosadit do konce volebního období. „Určitě to bude schváleno,“ prohlásil Hladík ve vysílání CNN Prima NEWS. Novela by podle něj měla začít platit od 1. ledna 2026.

Zpětný sběr PET lahví nebo plechovek bude podle Hladíka kopírovat vracení skleněných lahví. Lidé si k ceně nápoje navíc připlatí zálohu 4 koruny. Ta se jim vrátí, až přinesou prázdnou lahev zpět – do sběrného místa či automatu.

Nápoj zpětný sběr nezdraží ani o halíř, tvrdí Hladík. „Systém je vymyšlený tak, že je výhodný pro přírodu, pro lidi, obchodníky, obce… Pro všechny je to win-win,“ shrnul ministr.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pavel vetoval novelu zákona o „soudcích z lidu“. Důvody vysvětlil Pekarové v dopise

Tagy:
příroda CNN Prima NEWS plechovka třídění odpadu Česko Petr Hladík PET lahve Ipsos veřejné prostranství Legislativní rada vlády