Regulace e-cigaret? Děti nijak neochrání, míní Michailidu. Represe prý dopadne na dospělé

Dojde k výraznému omezení vapingu, tedy používání elektronických cigaret? Ministerstvo zdravotnictví chystá úpravu.

ZPRÁVY PLUS (246)

Regulace prodeje elektronických cigaret děti nijak neochrání, shodli se ve vysílání CNN Prima NEWS členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu (Piráti) a prezident Komory elektronického vapování Robert Hrdlička. Podle političky hrozí dětem a mladistvým větší nebezpečí, diskusi však vítá. Připravovanou úpravu ministerstva zdravotnictví považuje za „represi, která dopadne hlavně na dospělé“.

Záměrem úpravy je omezit prodej tak, aby nikotinové e-cigarety s nejrůznějšími sladkými příchutěmi nepředstavovaly pokušení pro děti. „To, že se nezletilí uchylují ke konzumaci nikotinu touto cestou, je mnohem větší hrozba než kouření marihuany nebo pití alkoholu,“ vysvětlila Michailidu s tím, že na místě je například diskuze o regulaci barevných obalů zboží.

K TÉMATU: Jsem v šoku, naštval Schillerovou rozpočet. Měla byste se uklidnit, nabádal ji Stanjura

Omezení by prý mohlo vést k tomu, že zboží přestane být zároveň lákavou alternativou pro dospělé kuřáky klasických cigaret.

Podle Hrdličky „nejde o ochranu dětí“. „Produkt je na trhu již zhruba 15 let a díky němu přestala řada lidí kouřit klasické cigarety. Schází komplexní zákon pro nikotinové výrobky. Upravovat jen tak pouze jednu kategorii z celé množiny výrobků – navíc tu méně škodlivou – nedává smysl,“ zdůraznil v pořadu Zprávy Plus.

Michailidu i přes nebezpečnost vapování pro mladistvé vnímá mnohem větší rizika pro jejich zdraví. „Zmiňme třeba energetické nápoje, v jejichž případě škodí nejen vysoký obsah cukru, ale i kombinace stimulujících látek. Z jiné kategorie hrozí dětem a mladistvým digitální závislost,“ vyjmenovala členka vládní rady.

Stát podle ní v otázce e-cigaret a omezení pro nezletilé nevyužívá možných kontrolních mechanismů v celé šíři. „Najednou se jde za záchranu dětí cestou represe, která ale dopadne hlavně na dospělé uživatele,“ dodala Michailidu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pitím k vysněné váze? Alkorexie trápí čím dál více mladých žen. Cesta do pekel, míní psychiatr

Tagy:
dítě kouření tabák regulace mladiství elektronická cigareta vaping Jana Michailidu vapování e-cigareta Robert Hrdlička Komora elektronického vapování Rada vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí